Jumaat, 1 Oktober 2010

bila aku tersasul......

pandangan bumi di bulan semasa bulan purnama..betapa besarnya rahmat Allah kepada kita..


masa kecil saya selalu tanya abang saya...." bulan itu apa abang..?"... "matahari tu apa?" dan mcm2 lagi lah yang berkaitan dengan apa yang saya nampak..kalau abang tak mahu layan kerenah saya..saya akan pergi tanya ayah...ayah akan melayan semua pertanyaan saya..satu persatu...bila ayah jwab satu soalan..saya tanya lagi soalan lain..mcm tulah..perasaan ingin tahu membuak-membuak..

dari situlah minat terhadap sains, terutama sains angkasa mula tumbuh..mula bercambah..lebih2-lebih lagi apabila ayah membeli sebuah teleskop yang membolehkan saya melihat angksa lepas dengan mudah...setiap malam kalau ada masa terluang, saya pasti masuk ke dalam bilik tidur saya, buka tingkap dan dengan teleskop tulah saya meneropong bulan, ..itulah hobi saya...apa saja yang menarik pasti saya akan kongsikan dengan ayah dan abang..

itu kisah lama saya, namun, di saat di dalam kelas, beberapa hari yang lalu, semasa di dalam kelas sains di sekolah, apabila ada pelajar saya, bertanya..." what is the sun.?" What is the moon?" dan mcm2 lagi soalan pelajar ini tanya saya..kenangan lama itu kembali di ingatan.. aku agak terkejut dengan soalan tu..sebab tajuk Investigating The Earth and the universe, baru nak ajar ni..pelajar dah tanya mcm2....tak apa..cikgu akan jelaskan...

" the sun is the star at the center of the solar system and so much bigger than the earth.."..kita akan belajar nanti..

" what is the moon..?.. dengan selamba aku tersasul..menyebut "jantung bulan." pelajar2 tergelak..dia orang ingat saya buat lawak la tu.." sebenarnya aku tersasul..tapi pandai la cover..hehe..


p/s:......rindu dan alhamdulillah....syukur

5 ulasan:

abu muaz berkata...

what is the moon? mungkin suatu hari nanti boleh juga diberitahu bulan juga adalah merupakan lambang satu parti di tanahair kita ini.

parti yang dipimpin oleh para ulama yang berjuang untuk mempertahan roh Islam yang makin jauh dari perhatian umatnya sendiri.

Tanpa Nama berkata...

nak tersasul sekali sekala tu..apa salahnya kan..hehe..

sekamar rindu berkata...

salam..tanpa nama,

hehehe...sekali sekala tak pe kan...:))

sekamar rindu berkata...

salm tuan abu muaz,

boleh...apa salahnya..

sekamar rindu berkata...

salm tuan abu muaz,

boleh...apa salahnya..

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy