Khamis, 9 Disember 2010

etika-etika semasa pergi kenduri kahwin...


skrg ni musim cuti sekolah, pasti ramai yang mengundang ke jemputan kahwin...semasa hadir ke rumah pengantin, ( org kelantan panggil bekwoh...atau dalam bahasa inggeris " big work") perlu ada beberapa etika2 tertentu...yang perlu diketahui.....

jangan jadi mcm spt saya tahun lepas, salah pergi tempat kenduri.. dah makan, dah sendwa kekenyangan, baru tahu pergi salah rumah..alahai....( sebab rumah kenduri bersebelahan, pada hari dan tempat yang sama..) ishh..

etika-etika yang perlu anda tahu ialah:

  • lepas makan tu bagilah duit untuk tuan rumah pengantin tu..jangan makan terus blah mcm tu jeeee....lain laa kalau dia buat jamuan free..
  • jangan sesekali kata mcm ni..." pak cik tolong bungkus nasi minyak ni 8, untuk anak-anak saya kat rumah tu......jangan buat malu dengan melakukan hal-hal spt tu..
  • duit tu siapkan awal-awal... kalau boleh letaklah dalam sampul surat, ( pernah berlaku pada kawan saya..terbahagi duit RM 1.00, sebenarnya nak bagi RM 50.00..ishh...kesian nya..
  • jangan terlalu menyibuk nak tengok pengantin, kita sebagai jemputan jauh2 ni..tengok ala-ala kadar je lah...siap nak bergambar2 pulak sedangkan kita bukan la kaum kerabat terdekat...
  • jangan duduk lama-lama di dalam khemah tu..buat mcm kedai kopi borak dengan member-member dari jam 1.00 hingga jam 6.00 petang..ishh..jangan buat..!! orang lain pun nak makan juga....
  • jangan cuba2 nak ngorat pelayan-pelayan temu tu...silap hari bulan kuah gulai timpa atas kepala...orang tengah sibuk-sibuk..kita asyik nak menggatal je...
  • beratur masa ambik nasi minyak tu..jangan berebut-rebut mengalahkan budak2 sekolah pulak..
  • jangan lah kita terlampau rajin pula, sehingga periuk dan kuali pun kita nak tolong basuh..itu keje pangantin baru laaa...yang kena basuh..( pernah tengok kwan saya kena "dera" basuh kuali...) ishh..tak sporting betul..

selamat pengantin baru pada yang melangsungkan perkahwinan hari ni...

34 ulasan:

Myaby berkata...

hjg mgu sibuk pergi kenduri. penat tapi gembira. ihihih

kelisa_samudera berkata...

ada tambahan lagi. jgn pakai rugged sgt macam nak pegi shopping. jgn tunjuk yg kita ni moden terutamanya kalo pegi kenduri belah2 kampung. sebab org tak kagum pun tgk kita, org meluat lagi ada.

Daddy Ziyyad berkata...

belajar perkataan baru hari ni: bekwoh

Amirah Yusof berkata...

fedup jugak tang point no.5, dorang suka duduk lelama. trpaksa laa y baru dtg ni buat dang pegang pinggan tunggu bila dorang nk bangun, nak ckp takut kata x sopan pula,,ummm..tgu je la..

cplud miera berkata...

hadooi..tersilap tempat kenduri ker ;)

atehqshe berkata...

salam sekamarrindu,

cuti sek musim orang naik pelamin..
tak kurang juge yg berkhatan..
penat minggu lepas blk kampong tak hilang lagi..
minggu nie blk lagi maljis pertunangan!

makdara TERdiva berkata...

kalau sudi, silalah dtg ke majlis adik MDT 1.1.11 :)

boleh bergambar dgn kakak pengantin sekali..eh!

kakcik berkata...

Bagus juga idea suruh pengantin cuci pinggan mangkuk periuk kuali tu... jangan nak jadi raja dan ratu sangat! :)

aNaYaNa berkata...

hoho..setakat ni masih mematuhi etika kenduri..kecuali bab amik gambar memang tak bley blah..nak gak menyebok..hahaha

ahsfantasy24 berkata...

slamat pngantin baru bt sume yg nk buat knduri..
^^,

Dinas Aldi berkata...

akak suka bagi duit masa baru sampai, salam dengan tuan rumah terus bagi. rasanya x salah macam tu kan :)

::..Dia daYa..:: berkata...

Cuti sekolah jew banyak jemputan kawen,

betul tu , kalau dah habis makan tu sila laa bawa diri, orang lain pun nak makan jugak.

Zafirah Majdiah berkata...

haha.. basuh kuali? rajin sangat tu.. mmg x la..haha

PuRpLeLiCiOUs LoVe berkata...

kenduri..kenduri...wah bestnya...hujung taun nie ramai yang kawen kan...

nahmy berkata...

salam. nasib baik baca dulu artikel u ni. kalau tak point no 2 tu dah hampir nak buat weekend ni..

Ati Masrif berkata...

salam cikgu,

time lepas kahwin dulu pun kena
dera cuci 2-3 periuk tau..huhu

ainakhani berkata...

bekwoh . word of the day !

hmm tak perlu sebenarnya kita nak bagi duit dekat pengantin . kita datang sebab they all yang jemput .

sekamar rindu berkata...

ainakhani,


kita perlu bagi..dah makan kan..

sekamar rindu berkata...

Ati Masrif,

hehehe ya ke?..sampai hati ada org dera kak..

sekamar rindu berkata...

nahmy,

hehe ya.?? wah....:)

sekamar rindu berkata...

PuRpLeLiCiOUs LoVe,

biasalah cuti...mesti ramai yg naik pelamin..

sekamar rindu berkata...

Zafirah Majdiah,

heheh..:))

sekamar rindu berkata...

::..Dia daYa.,

betul2...:)

sekamar rindu berkata...

Dinas Aldi,

samalah kak...sr pun sama..:)

sekamar rindu berkata...

ahsfantasy24,

selamat pengantin baru.buat yg kwin tu..:)

sekamar rindu berkata...

aNaYaNa,

hehe..saja wat entri ni sekadar peringatan..memang semua dah tau..:))

sekamar rindu berkata...

kakcik,

heehhe yaa tu kak..bila lagi nak dera dia orang..:)

sekamar rindu berkata...

makdara TERdiva,

terima kasih atas undangan ini..:)

sekamar rindu berkata...

atehqshe,

betul..dia orang ambik kesempatan cuti sekolah ini..:)

budak2 lelaki lepas upsr pun sama berkhatan

sekamar rindu berkata...

cplud miera,

dulu..:)) pernah..

sekamar rindu berkata...

Amirah Yusof,

hehe..ya betul tu..:)

sekamar rindu berkata...

Daddy Ziyyad,

bekwoh tu bahasa loghat kelate..
yang membawa maksud "bigwork" kerja besar...

sekamar rindu berkata...

kelisa_samudera,

ya setuju dengan anda..:))

sekamar rindu berkata...

Myaby,

bila dah org jemput..kita pergilah kan..:)

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy