Jumaat, 3 Disember 2010

permainan zaman kecil yang banyak tinggalkan kenangan..


mengingati masa kecil sungguh indah..best..best.. zaman kanak-kanak ialah zaman bermain, bersuka ria dengan kawan-kawan, sesiapa yang tidak mengingatkan zaman kecilnya, sangat merugikan..

ingat lagi tak permainan2 masa kecil dulu?...apa? dah lupa..eee.... tak pe kalau lupa sr akan bagitahu...sedikit sebanyak..:) kalau diingat mesti tersenyum-senyum sendiri..

  • main kahwin-kahwin- mainan kawin-kawin ni mainan budak-budak perempuan..tetapi ada juga yang lelaki pun join la sama.. permainannya mcm orang kwin laaa.. bagi tetamu makan, pengantin dihias..mcm-mcm lagi..
  • main nyorok-nyorok - permainan ni yang saya paling suka masa kecik..hehe. abis dalam almari, dalam bilik air pergi menyorok.. ( pernah sekali terkurung dlm bilik air..tak leh nak keluar..) isihhh...
  • main anak-anak patung/teddy bear - ini budak2 perempuan yang suka main..aku tak main benda2 ni.. kalaulah dah sayang dgn anak patung tu..nak tidur pun mesti ada anak patung tu..tak ada meraung..cian mak bapak kena cari mana diamnya benda tu..
  • main lempar selipar - ini pun aku suka main benda ni.. 3 selipar didirikan. seorang akan baling selipar tu...jatuh saja selipar tu..pasukan lawan tu kena kejar laa..( masa ni..siapa dapat kejar saya...jangan mimpi memang tak dapatnya...)
  • main keting-ting ( orang kelate kata dekk cop' )- ni pun best juga..nak main ni pemainnya kena ketingting dalam petak-petak yang telah disediakan..( macam gambar kat atas tu....

itulah permainan dulu-dulu, yang sekarang dah pupus dah...dah tak ada dah orang dok main mcm tu...sekali mengimbas kenangan lama, pasti teringat kawan-kawan lama, indahnya masa tu.... kenangan itu akan bergulir di ingatan selamanya......



.......

33 ulasan:

baincardin berkata...

trsenyum simpul bila kenangkn zaman dulu² ^_^

CGG berkata...

haha..
cgg shuke main kawen2

jadi groom:)

nazirafarahinomar berkata...

haha, seronooook sangat masa tu! dalam otak main-main-main!!

n selalu jugak ikut abang2x p main rounders, baling slipar! :)

Myaby berkata...

i dulu salu main masak sorg sorg kat surau. masak la daun, ranting suma bg atok kat surau tu makan.

best main masak masak dengan atok tuh. atok tu sporting. dia layan je pangai i.

Anisa Hang Tuah berkata...

main kawen2 tu best
hehe

saff'sWords berkata...

dulu sangat suka main sorok sorok. tapi ada satu hari mak cakap,"haa.. mainla sorok sorok, nanti hantu sorok ampa kat mna mna baru tau" lepas tuh memang tak main dah. budak budak lagi, takut ahh. :)

Alisya berkata...

dulu suka jugak main polis sentri..hehe

~faty~ berkata...

faty suke maen pnjt2 pokok.
mcm monyet lak.
hahaha..
=)

eyh2,maen msk2 tade?
fav gk tu..
ngee~

nurayunni berkata...

teringat zaman budk2 dulu...
skrg bdk2 main fb je pandai..

ciK waNi berkata...

salam..
shuke main kwen2 jgk dlu2..
nice blog ..
sye follow yer

atehqshe berkata...

salam sekamarrindu,
kesemua permaian diatas sy dh pernah merasinye zaman kanak2...sungguh indah..hihi
cuma yg permainan guna selipar tu,dulu kami gantikan dgn tin susu kosong!
satu lagi permainan nak tambah...kawin olok2 pernah juge...hihi
sekamarrindu pernah ???....:):):)

Dinas Aldi berkata...

suka main 'toi' (galah panjang)

NOOR FATIN berkata...

rndu nak main teng teng. best2! haahha

MAPPIAU berkata...

oh ingat lagi mase main kawen2 dulu mase kecik, siap pompuan boleh kawen smpai ompek laki lagi...hahahaha budak2 kan time tuh...

kelisa_samudera berkata...

masa zaman saya baru nak start video game. masa tu permainan tradisional sedang bertempur dgn permainan moden. sapa menang? semua dah tahu.

sekamar rindu berkata...

salam.kelisa_samudera,

semua bermain video game saja..
hehe

sekamar rindu berkata...

MAPPIAU,

hehehe.sampai ompek..ramai tu..:))

sekamar rindu berkata...

NOOR FATIN,

main teng-teng..ooo...hh.rindunya mainan ni..hehe

sekamar rindu berkata...

Dinas Aldi,

permainan ni pun best..:)

nunama berkata...

indah2.
sangat indah.
haha. kelakar dan malu bila ingat semula. :)

sekamar rindu berkata...

atehqshe,

semua permainan tu semua best2.belaka..:))

sekamar rindu berkata...

ciK waNi,

main kawen2 mulanya malu2..hehe

sekamar rindu berkata...

nurayunni,


sekarang ni bukan fb saja yang pandai..blogging pun pandai juga..:)

sekamar rindu berkata...

~faty~,

panjat pokok? wah..hebatnya..:)

sekamar rindu berkata...

Alisya,

wah...main polis sentri ..best tu..:)

sekamar rindu berkata...

saff'sWords,

begitulah mak kita mahu melarang kita main..tapi main tetap main..:)

sekamar rindu berkata...

Anisa Hang Tuah,

hehehe...memang best..:))

sekamar rindu berkata...

Myaby,

selalunya main masak2..pas tu main kawin2..:)

sekamar rindu berkata...

nazirafarahinomar,

biasalah zaman kanak-kanak..:)

sekamar rindu berkata...

CGG,

hahahahha...:)

sekamar rindu berkata...

baincardin,

heheh...tersenyum simpul2..:)

Tanpa Nama berkata...

d

Tanpa Nama berkata...

d

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy