Sabtu, 11 Disember 2010

Tajuk : TOLONGLAH KAMI .. Dah la merkokok tu abang oooiii....


Saya join lagi segmen abg ben, tajuk ini memang best dan sangat berkait rapat dengan rakan-rakan saya yang merokok ( rakan guru).....


1. Ceritakan satu kenangan yang pernah anda lalui melibatkan isu merokok di tempat awam.

Kisah ini sangat mengejutkan saya juga sebenarnya apabila saya tersempak dengan 3 anak murid saya yang merokok di tempat awam, dengan serta-merta saya memberhentikan kereta sambil menurunkan cermin kereta, saya merenung tepat ke muka anak murid saya tersebut.. Oleh kerana di luar kawasan sekolah saya tak dapat buat apa-apa.. tapi kalau ianya berlaku di dalam kawasan sekolah, saya akan sebat pelajar yang merokok tadi tanpa segan silu lagi. Sebagai Guru Penolong Kanan Ko-Kurikulum serta guru displin sekolah, saya akan ambil tindakkan tegas.

esoknya, saya tetap memanggil pelajar yang saya jumpa petang semalam untuk memberi nasihat ( pelajar tahun 6 yang merokok) tak perlu membazir duit yang ayah bagi untuk membeli makanan dengan membeli rokok...tapi itulah, siapalah kita yang nak menghalangnya..jikalau ayah pun tak marah si anak tu merokok...

2, Pernahkah anda menegur mereka yang merokok di tempat awam dan apakah tindakan yang diambil mereka?

Tak pernah la abg ben...tapi kalau dengan kawan-kawan yang rapat tu ada juga bagi nashat..tapi dia orang tak akan dengar pun nasihat yang kita beri. Sejujurnya saya amat benci orang merokok ni..tapi apa nak buat, ramai kawan2 saya yang merokok.. nak tak nak terpaksa join juga.. cuma apabila kawan saya menghulurkan rokok.." maaf..saya tak merokok.." sambil senyum..

3. Rayuan anda pada mereka yang suka merokok di tempat awam.

"Tolonglah abang-abang...janganlah rokok di tempat awam..asap rokok yang dihembus tu boleh membahayakan orang lain juga....kalau abang-abang tak kesian kan diri abang tu..tolong kesian kan diri kami yang tak berdosa ini..." ok ke kalau mcm tu..?


siapa nak join segmen ini boleh klik blog abang ben


10 ulasan:

Ayuni berkata...

btul2, sakit ati btul, klau jwb elok2 xpe nie x, memyakitkan ti je peokok2 tu...xnk kt laki merokok...

MAPPIAU berkata...

budak darjah 6 dah pandai isap rokok...ishhh...

risaunyer bile memikirkan tentang anak sendiri yang masih kecik tuh

Cahaya Kehidupan berkata...

huhu budak2 sekarang....bagaimana nasib generasi akan datang..hurm...

roslaini saad berkata...

Masyaallah...dah lama saya ikut blog ni...baru saya perasan empunya blog ni lelaki rupanya....hahahha maafkan akak....

kak Erna berkata...

SR..akak pun tak suka..nasib baik jugak..dari akak muda lagi..kawan2 memang tau akak tak suka bau rokok..jadi mereka semua tak pernah hisap rokok dalam pejabat.
pemandu jabatan pun tak pernah merokok bila bawak akak pi mana2..alhamdulillah..

d_LA berkata...

bagusnye BA wat segmen camni..dla pom thn tgk org yg tegar merokok ni..

Sepatu Hijau berkata...

salam....

bagus yea sekarang...

semakin aktif :)

Matika Love berkata...

mamat pun dh join..

http://luahan-hati-matika.blogspot.com/2010/12/tolanglah-kami.html

Lulu caldina berkata...

rajin join segmen En. Ben..
keep it up..good luck

Muslimah Optimis berkata...

salam cikgu sekamar rindu...

cikgu rupanya, cikgu dispilin lagi...
cek ingatkan masih pelajar IPT..

sorry ya

1st nak wish selamat ulangtahun kelahiran lah ye, even baru tau sat2...

comei tarikh lahir 11/12

semoga dalam lindungan ALlah selalu...

budak2 zaman sekarang ni terlebih bijak...pengaruh banyak...

kena didik secara halus, kadang2 kalo guna kekerasan lagi budak2 tu berdendam dengan guru...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy