Khamis, 10 Februari 2011

[ gambar ] Kisah anak kecil pembuat batu bata yang rela melepaskan 'dunianya' untuk membantu orang tua

Kecekalan

kegigihan

membantu ayahnya di tengah panas terik

tersentuh

inilah kehidupan

dunia kanak-kanak yang dirinduinya


inilah gambaran betapa susahnya berada di negara Malaysia yang sangat bertuah ini.....di negara luar.. seperti Indonesia kehidupan rakyatnya sangat susah.. anak kecil yang sebesar itu sanggup membantu ayahnya membuat batu bata....

menurut keterangan dua orang bibik yang menjaga dan menguruskan( semasa saya keluar bertugas) ayahanda saya...di negara berkenaan, ( yang miskin) beliau hanya makan nasi seminggu sekali kerana tidak mampu untuk membeli beras...


setinggi2 penghargaan dan terima kasih pada abang Edy ( borak kosong)... gambar di atas saya copy daripada blog dia.. minta izin nyaaa abang Edy....


12 ulasan:

ria berkata...

saya bersyukur tinggal di malaysia. . walaupuun saya ader sedara lagi di INDONESIA

Nier Zecter berkata...

mereka di malaysia patut bersyukur...

MAPPIAU berkata...

issshh kesiannnyer budak tuh, tersentuh hati keibuan saye, tapi tu la lumrah kehidupan :((

nOra berkata...

bagusnya budak tu tp at the same time feel pity pade dia yg dah kena bersusah susah dari kecik...=((

Norju's berkata...

sedih bila tgk diorg..klu kt rasa susah, ada lg owg yg lg susah dr kt...bersyukur apa yg ada...

garfield88_aini berkata...

Anak buah aini pun xtau nak berdikari wat kerja macam nie...

Mahfuzah Husna Zulkifli berkata...

Assalamualaikum. I've been to Indonesia few years ago. Kisah ni satu benda yg sgt common di sana. Diorang main badminton mggunakan buku, xmampu nak beli raket. Pengemis dijalanan berebut tempat tidur. Yang lemah disepak terajang dan terpaksa berpindah ke tempat lain. Kanak2 dipergunakan utk mengemis oleh seorang remaja perempuan. Duit berjaya dikumpul penuh satu bekas. Yg diberi pada budak2 tu hanya berapa rupiah aje. Xsmpai RM0.50 pun. Benda ni berlaku di depan mata saya sendiri. Perlu pergi ke sana bawa anak2 yang terbiasa hidup senang. Baru diorang akan buka mata yang hidup ni ada give & take. Pengajaran untuk semua.

Miss Tira berkata...

Sedihnya.. Tapi ada juga segelintir rakyat mereka yang masih ingin bermusuhan dengan kita walaupun negara kita selalu bersimpati ke atas mereka.

amiey lee berkata...

bersyukur malaysia masih aman

makdara TERdiva berkata...

semoga kisah ini menjadi iktibar kepada kita semua..

azam aziz berkata...

tapi kanak-kanak@remaja kita tak pernah nak bersyukur...
http://jiwahakir.blogspot.com/2010/12/rindu-zaman-kanak-kanak-hari-ini-kita.html

Ahmad berkata...

Menyeru semua Sukarelawan malaysia menyertai R.S.M (Remaja sukarelawan Malaysia) di Facebook Community Page.
http://www.facebook.com/pages/Akar-Serumpon-RSM/164980373555346
Sila tekan butang like dan tinggalkan komen anda di wall kami ...
Akar Serumpon R.S.M adalah badan sukarelawan yang baru bertapak di malaysia dan sedang mencari ahli yang boleh menyumbang dari semua segi ..
Kami hanya inginkan idea dan pandangan anda demi malaysia yang lebih aman. Perhatian anda sangat dihargai.

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy