Khamis, 3 Februari 2011

[ gambar ] Polis Berpangkat Inspektor di Thailand

Monyet ini berpangkat Inspektor yang sama pangkat dengan tuannya


sangat garang polis monyet ini

polis monyet yang sangat cool..

penuh displin polis monyet ini


Thailand adalah sebuah negara yang sangat unik di Asia Tenggara.. Unik kerana bukan saja Thailand salah satu negara di dunia yang tidak pernah dijajah, tapi unik dengan sosio budayanya..cara pemikiran, politik dan lain-lain.

Thailand satu-satu negara di dalam dunia yang menggunakan Monyet sebagai polis yang akan digunakan ketika menyuraikan tunjuk perasaan di negara tersebut.

Pangkat monyet ini bergantung kepada Tuan yang menjaga Monyet ini...kalau Tuannya berpangkat Sarjan..maka monyet ini pun sama pangkat dengan tuannya..

Mengapa Thailand menggunakan Monyet sebagai polis? Salah satunya ialah Monyet-monyet ini, murah kosnya jika dibandingkan dengan membeli baka-baka anjing yang mahal seperti German Shepherd, English Spaniel dan lain-lain, dan yang paling penting, Monyet-monyet ini sangat setia pada tuannya...tak akan terlibat dengan makan rasuah punya....hehehe

Seandainya Polis Monyet ini mati..atau terbunuh...penghormatan untuk Polis Monyet ini sama taraf dengan penhormatan terakhir bagi Polis sebenar mati.


di Malaysia bolehkah dibuat seperti Thailand..??



2 ulasan:

Adzrien Shoppe berkata...

takut le..kekadang monyet ni ikut perangai tuan jugak. kot inspektor tu garang, sama la dgn monyet tu.. ye ke?

Kaseh berkata...

wakkaka..kewl giler monyet ni tapi akak siyes tak berani tgk monyet2 ni..sebab ada pengalaman kena kejor masa kat tasik dayang bunting dulu..monyet bersepah2 cuba curi food.. ngeri jek..

p/s: SR, akak singgah blog ni ikhlas..bila ada topik menarik n time tu akak ada masa n rajin, akak tinggal komen, kalau tak rajin nak komen..akak baca pastu kuit..hehe.. tapi akak tak mintak balasan dari SR pun.. takper kalau SR tak singgah blog akak pun dik oi.. jgn paksa diri tau.. alahaii..hehe peace

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy