Sabtu, 5 Februari 2011

semudah ABC kalau mahu mengesan si Anonymous...


kadang2 bila seseorang komen di blog kita dan kita selalu dengar sesorang menggunakan Anon untuk membuat pelbagai fitnah...mestilah dia menggunakan Anonymous...dia hentam kita kaw-kaw...tapi sedar tak walaupun menggunakan Anon tu bukanlah selamat pun..jangan fikir ianya tidak boleh dikesan..ianya boleh dikesan dan Internet Protokol daripada mana datangnya, siapa orangnya? semua akan diketahui..dalam lebih kurang 30 minit bergantung kepada kemahiran seseorang..

kalau seandainya seseorang tu mahu private IP nya pun boleh..tapi itupun masih lagi boleh dikesan..sangat senang sekali.. Sebagai contoh: jika kita mahu tahu IP sesorang itu sama ada private atau tidak..kita perhatikan saja nombor IP nya.. jika termasuk dalam julat 10.0.0.0- 10.255.255.255 atau 172.16.0.0- 172.31.255.255 atau 192.168.00-192.168.255.255.

terdapat 2 jenis IP address ( IP ini merupakan pengenalan bagi line yang kita guna, ianya seumpama kad pengenalan atau pun cap jari bagi komputer kita...semuanya boleh dikesan. Di Malaysia ini selalunya terdapat 2 jenis IP, iaitu IP statik dan IP Dynamic. Dengan IP ini kita boleh tahu siapa orang yang menulis itu..walaupun dia menulis dengan nama samaran ( anon)..so janganlah kita sedap2 tangan je nak tulis di email dan di blog yang bukan-bukan....atau pun fitnah yang bukan-bukan...




5 ulasan:

Madam Sooyaree berkata...

Thanks for the info!

Solihin Zubir berkata...

hahaha.. mesti sape2 yg pnah nyamar jd anon trus cuak bila bca entry ni.. hehehe...

sissyira berkata...

salam

malas nak layan ke anon buat sakit hati je.

blog awak memang hebat, buktinya ada 28 30 40 org on9 sekaligus, tahniah..sewajarnya blog sy awak tak jejak =) , sebab saya tidak sehebat awak , sekadar bermain dipinggiran.

nub berkata...

awas anon2! haha

Kaseh berkata...

ya betoll.. akak penah detect anon sampai tau alamat umah dia.. lalala.. rupa2nya kwn sendiri.. :)

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy