Ahad, 13 Mac 2011

[ gambar ] monyet menjadi pelayan restoran mewah di Jepun..

Yat

Fuku

Pelik tapi benar....sebuah restoran terkenal di Kayabuki, Jepun ( yang terletak dalam daerah Utsunomiya telah mengupah 2 ekor monyet sebagai pelayan restoran iaitu Fuku yang berusia 12 tahun dan Yat yang berumur 4 tahun. Kedua-dua monyet ini berkerja 2 jam dalam sehari dan peraturan pekerjaan bagi monyet ini tertakluk kepada Undang-Undang Hak Bintang, Jepun.


Kedua-dua monyet ini juga mendapat perlindungan insurans yang melindungi binatang ini daripada apa-apa kemalangan semasa bertugas di restoren yang pelik ini.,

Seperti perkerja lainnya, monyet-monyet ini diberi pakaian seragam yang khas, tugas monyet ini ialah mengambil tips dan melayan pelanggan jika mana-mana pelanggan ingin menambah bir dalam satu-satu masa..

Monyet ini yang mampu memahami bahasa Jepun, selepas 2 jam bertugas akan diberi upah makan kacang...


.p/s: terbayang kalau restoran di Malaysia ada juga pelayan monyet seperti ini.. apakah yang akan berlaku?.. Bayangkan kalau nak gi makan McD ada pelayan monyet seperti ini...

37 ulasan:

Aya Mea berkata...

menakjubkan!!!!
bintang pn blh buat keja mcm manusia..

Gen Fujita berkata...

Rasanya pernah keluar ada satu rancangan tv pasal benda ni. Memang pandai betul binatang. Dah le gaji bayar murah, bagi kacang je. Ha ha...

Nuyu berkata...

buatlah link yg boleh share kt fb..hehe.mnarik ni.

AizA berkata...

well binatang pun ada kemahiran gak..

halila Ibrahim berkata...

hehe.. macam2 .. tp kalau la ada kat Malaysia.. x mau la .. geli la pulakk..

GadisGula-gula berkata...

muka yat.. tak mcm monyet pown.. macam perempuan..

shazwaNADIA berkata...

haha . pelik2 . mane tenaga manusia ? adakah tidak diperlukan ?

sugar2 kapas strawberry berkata...

mkn kacang je?haihh..kesian

specky gurlz berkata...

haha..klu monyet cam ni ade kt MD mlysia..laarriikkk takut ngn monyet

Cikbelog berkata...

wah monyet pun pandai cari duit.hehehe

s.y.a.r.q berkata...

kalau restoran kat malaysia ni ada pelayan monyet, saya lari dulu.sebab takot monyet tu gigit.hahaha

eyna azmi berkata...

kalau lah berlaku kat malaysia ...kena fikir dua tiga kali nak makan ke tak ..was was dengan tahap kebersihan monyet tu

puanbee berkata...

kesian dia makan kacang jer upahnyaaa

garfield88_aini berkata...

xdapat nak bayangkan kalo monyet wt keje... mesti monyet nie dh dilatih sekian lama kan....

Adinda Amy Sensei berkata...

monyet tu nk bekerja cam org gak tu..

Kaseh berkata...

kalau ada kat sini...nak ke kita pegi restoran tuh.. tak kott..haha

maira berkata...

subhanallah, maha suci Allah yang menciptakan..

ngelatla tokei restoren tu.. mesti nak save budget bayar pekerja kan.. kuang kuang kuang..

sicomot-comel berkata...

salam..

law SCC gi restoran ade monyet,jgn hrp nk mkan,.
kejenya dok tengok monyet2 tu je la..

hahaha

Sekamar Rindu berkata...

sicomot-comel,

hehehe...tak jadi nak makan laa kan..?
hehee

Sekamar Rindu berkata...

maira,

tu laaa..upahnya pun bagi makan kacang je..bagilah pisang ke..nasi ke..
heh...nak untung lebih laaa ni

Sekamar Rindu berkata...

kak Kaseh,


hehehhe..monyet ni dah jinak dan senang ikut arahan..

tapi bukan leh caya juga...namapun haiwan..

Sekamar Rindu berkata...

Adinda Amy Sensei.

monyet moden tu adinda amy sensei..

kalau ada kat malaysia mcm ni..tak tahu laaa

Sekamar Rindu berkata...

garfield88_aini,

monyet ni dah betul2 terlatih..

Sekamar Rindu berkata...

puanbee,

tu laa tu...ada ke patut bagi mkn kacang je....ishh

Sekamar Rindu berkata...

eyna azmi,


hehhe..tu yang penting tu..tapi di jepun tu..masa bertugas pakai sarung tangan..

Sekamar Rindu berkata...

s.y.a.r.q,

hehehehhe..lari dulu ek.??

Sekamar Rindu berkata...

Cikbelog,

monyet pun nak idup juga...monyet pun ada anak bini nya juga..

Sekamar Rindu berkata...

specky gurlz,

hehehehe....jgn lari...nanti monyet kejer..haha

Sekamar Rindu berkata...

sugar2 kapas strawberry,

aaah..tulah upahnyaaa...kesian kan.

Sekamar Rindu berkata...

shazwaNADIA,

guna monyet untk nampak kelainan...biasalah persaingan dalam bisnes..

apa saja org akan sanggup buat

Sekamar Rindu berkata...

GadisGula-gula,

nampak lain..sebab telah di make up..
biar namapk cun sikit..

Sekamar Rindu berkata...

halila Ibrahim,

hehehe...geli..biasalah kita tak biasa dengan semua tu kan..

Sekamar Rindu berkata...

AizA,

ada ...memang ada...

Sekamar Rindu berkata...

Nuyu,

saya lum ada fb..mcm mana nak buat link

Sekamar Rindu berkata...

Gen Fujita,

tk mengapa..kita kongsikan2 wp dah penah keluar..kin ada yg belum tahu..

Sekamar Rindu berkata...

Aya Mea,

memang menakjubkan...hehehe

Sekamar Rindu berkata...

terima kasih atas komen2 para sahabat di sini...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy