Jumaat, 8 April 2011

Derita bayi jantung di luar badan

GAMBAR ini menceritakan segalanya. Koh Jun Hao perlu dibedah 20 kali untuk menutup organ jantungnya yang terletak di luar tubuh menerusi pembedahan.


JOHOR BAHRU - Sukar dipercayai apabila seorang bayi lelaki comel dilahirkan dalam keadaan organ jantungnya terletak di luar tubuhnya sendiri.

Itulah takdir Koh Jun Hao yang kini berusia 14 hari apabila organ jantungnya terletak di dada, bukan di dalam tubuh sebagaimana kebiasaan.

Lebih menyayatkan hati, bayi berkenaan memerlukan 20 kali pembedahan bagi membolehkan jantungnya itu ditutup dengan kulit tiruan.

Bapanya, Koh Guan Siang, 33,berkata, anak keempatnya itu dijadualkan menjalani pembedahan pertama bulan ini di Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Meskipun segala perbelanjaan untuk pembedahan menggunakan tabung bantuan perubatan HKL namun menurut Guan Siang, banyak kos lain yang perlu ditanggungnya.

Menurutnya, rawatan susulan Jun Hao terutama bagi kos susu khas dan ubat-ubatan yang perlu dimakan setiap hari amat tinggi.

Beliau menganggarkan kos itu kira-kira RM3,000 sebulan yang terpaksa ditanggung olehnya semasa bayinya itu dirawat di HKL.




34 ulasan:

CintaZulaikha berkata...

ya Allah..tak sanggu nak nengok baby yg baru 14 aari kena bedah banyak kali..kita yg besar ni pon tau ckit, apatah lagi budak kecik...terseksa plak rasanya..hope baby tu chat2 ajer..

qucachahir berkata...

ya allah..kesian bayi tue..
harap family dia dapat bersaba..

Si DauN CeRi berkata...

kesiannye tengok.. heran jugak doc x detect awal2 kalau ade pertumbuhan yg xsempurna pd baby masa dlm perut lagi kan.. takdir tuhan.. hmm

syuwai berkata...

SubahanaAllah =,=

tak tau nak ckp apa..

spechless!

wawa salwa berkata...

cian nya baby ni....bru sja mnkmati kindhan dunia sda mnangung derita...wlupn baby ni x bleh mulahkan apa yg d rasanya tpi mlalui tngisan kita bleh mmahaminya...

wawa salwa berkata...

cian nya baby ni....bru sja mnkmati kindhan dunia sda mnangung derita...wlupn baby ni x bleh mulahkan apa yg d rasanya tpi mlalui tngisan kita bleh mmahaminya...

wawa salwa berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Miss Ran berkata...

sedih

teringat arwh=(

ayaa alyy berkata...

YA ALLAH. baru 14 hari kott. kesian sgttttttttt ;'(

najihatussolehah berkata...

subhanallah..ni lah kuasa Allah...

manueng berkata...

dugaan besar buat family budak ni...apetah lg budak tu sdiri...syukur Allah jadikan diri ini sihat dan normal...Alhamdulillah~

Syeda Candolly berkata...

cian sgt ngok by nie...;(

sAsyA berkata...

Ya Allah..kesiannya baby tu
semoga dy x apa2..

*cik cilipadi_hafizah* berkata...

semoga bayi ni berada dalam keberkatan Allah..meskipun....dia bukan Islam..

putryteya berkata...

Ya Allah... kesiannyer..
istimewa sungguh adik ni..

Bimbang la tengok jantung dye tu..
takot terkeluar...

DaKCoMeLeSs berkata...

Siannyaaa :-((

Sekamar Rindu berkata...

DaKCoMeLeSs,

ya..sangat kesiannya....

Sekamar Rindu berkata...

putryteya,

kecik2 dah terima dugaaan yg hebat ini..kesiannya..

Sekamar Rindu berkata...

*cik cilipadi_hafizah*,

terima kasih singgah sini...

Sekamar Rindu berkata...

sAsyA,

sangat kesian...

Sekamar Rindu berkata...

Syeda Candolly,

baby besar tu..memang tersiksa..menaggung semua tu

Sekamar Rindu berkata...

manueng,

sangat kesian...

Sekamar Rindu berkata...

najihatussolehah,

semuanya ketentuanNya belaka..

Sekamar Rindu berkata...

ayaa alyy,

memang baru 14 hari....kesiannnya..

Sekamar Rindu berkata...

Miss Ran,

terima kasih komen di sini..

Sekamar Rindu berkata...

wawa salwa,


sangat kesian baby ni..

Sekamar Rindu berkata...

syuwai,


dugaaan yg perit..

Sekamar Rindu berkata...

Si DauN CeRi,

sangat kesiannyaaa

Sekamar Rindu berkata...

qucachahir,

y ..harap2 mcm tu laaa

Sekamar Rindu berkata...

CintaZulaikha,

kita yg dewasa ni pun bedah pun sakit..ni baby..

saliha888 berkata...

semua aturan dari DIA. ada hikmahnya.

dLa berkata...

20kali? ya allah, sian nye baby tu.

Nur Rifah Safirah berkata...

Ya Allah... Kesiannya pada bayi ini.. Nauzubillah hi min lazim... Semoga satu keluarga dapat menempuh dugaan yang besar ini..

mommyosh berkata...

nauzubillah..kesian kat baby ni kan..smuga semua nye slmat..

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy