Khamis, 23 Jun 2011

Rawatan Cara Baru...Pakar Psikologi Wanita Berbogal Di Depan Pesakit...


Pakar Psikologi ini yakin bahawa dengan bertelanjang diri di depan pesakitnya dia ingin menunjukkan ke mereka bahawa tidak ada yang disembunyikan dari dirinya


KOMPAS.com – Ada cara mengorek keterangan dari lelaki tentang perasaan yang bergejolak di dalam diri mereka. Namun, seorang psikologi cantik berusia 24 tahun ini mempunyai cara tersendiri untuk melakukannya, iaitu dengan telanjang.

Sarah White cuba cara mendapatkan keterangan dari pesakitnya di New York dengan cara terapi yang benar-benar unik. Dengan melepaskan satu per satu pakaian yang dikenakannya selama sesi kaunseling, White yakin tindakannya ini dapat mencairkan ketertutupan sikap dari pesakitnya.

“Saya sengaja melakukannya untuk mengendalikan diri para pesakit saya itu. Tujuannya saya telanjang di depan mereka adalah agar mereka memahami diri dan lingkungan mereka secara lebih baik sehingga mereka boleh mendapatkan kekuatan dari kenikmatan yang timbul dari diri mereka dan kekuatan itu diharapkan tidak hanya muncul selama sesi terapi tetapi juga sesudahnya,” ujar White.

Sesi awal konsultasi yang ditawarkan melalui komunikasi satu arah di web cam dan pesan SMS dikenakan biaya 150 dollar AS. Begitu White yang telah memiliki sekitar 30 pesakit mengenal mereka secara lebih jauh maka dia menawarkan komunikasi dua arah melalui video Skype dan bahkan, untuk beberapa kes, melalui konsultasi secara langsung.

Pendekatan terapi sambil telanjang yang diterapkan White ini tentu saja memikat kliennya yang sebahagian besar adalah lelaki. Salah satu latarbelakang dari diterapkannya pendekatan ini adalah kerana White merasa ada yang tindakan yang kurang dan tidak berinspirasi dalam teknik konsultasi dari studi strata-1 psikologi yang pernah didalaminya.

Lewat penuturannya ke New York Daily News, White menilai teknik yang dijalankannya telah memberikan dorongan minat lebih besar pada kaum lelaki yang cenderung kurang tergerak apabila dibandingkan kaum perempuan dalam berkonsultasi. “Saya melihat ada yang kurang dari teknik terapi klasik yang cenderung represif ketimbang mendorong orang lain untuk bersikap terbuka.”

“Tujuannya adalah memperlihatkan kepada pesakit bahawa tidak ada yang disembunyikan dari diri saya dan mendorong mereka untuk bersikap lebih jujur. Bagi lelaki tertentu, melihat susuk wanita telanjang dapat membantu mereka memfokuskan perhatian serta melihat diri mereka secara lebih luas selain membantu mereka menyampaikan apa yang ada di fikiran mereka secara terbuka,” tambah wanita yang berasal dari Upper West Side ini.

“Freud menerapkan asosiasi bebas. Saya memilih untuk telanjang,” jelas White untuk membandingkan teknik konsultasi yang ditawarkannya dengan teknik klasik dari Sigmund Freud.

Tentu saja teknik terapi yang diterapkan White juga disambut suara penentangan. Diana Kirschner, psikologi klinik di New York, menjelaskan: “White hanya menggunakan terapi kata-kata tetapi saya tidak menganggap ini sebagai terapi. Saya menilai pendekatannya itu sebagai pelayanan interaktif pornografi melalui internet.”

Interaksi bernuansa seks antara pesakit dan ahli terapi merupakan pelanggaran besar kode etik berdasarkan ketetapan yang dikeluarkan oleh American Psychoanalytic Association. Bahkan hubungan fizik saja sudah dianggap sebagai pelanggaran kode etik profesi.

Namun, White menekankan tidak terjadi hubungan fizik dalam terapi yang ditawarkannya. “Saya tidak menjalin hubungan intim dengan pesakit saya.”p/s:..minta2 tak berlaku di malaysia...

14 ulasan:

Axie04 berkata...

adoi ai
cam ne la dunia nak slamat

My Little Diary berkata...

kalau terjadi kat mesia...ramailah lelaki yang pegi mencari pakar psikologi ni...

Adibah Jumali berkata...

pelik2 jer

Atika Aula berkata...

macam2 la~

halila Ibrahim berkata...

haha... jangan la jadi kat malaysia...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr berkata...

macam-macam...

dunia dunia

Cik Kamoo berkata...

dah bengong ke hape ...

Padan Muka! Traffic Merudum ...

hapsahbadrul@yahoo.com berkata...

adooooiiii
jangan laa jadi dkat Malaysia
klau x adeeeeeeeessshhhhhh

Tanpa Nama berkata...

adoiiiiiiiiiii
jangan laa jadi kat Malaysia
klaux adeeeeeeeessssssss

dwaty berkata...

kalau ada kat malaysia... makin ramaila yang sakit jiwa... asyik nak jumpa doktor psikologi

Fikri Rais berkata...

kalau ada kat malaysia, ramai la lelaki buat2 sakit otak

Woot Woot !!! 2 BEs In A Row !!!

ikatankasihku berkata...

orang barat ni mmg otak diaorg karat

Tanpa Nama berkata...

nie dah lain nie

**::CIKNUURUL::** berkata...

salam ckgu,.

ade typo,.hehe,.tjuk : berbogal

xmalu tol diorg ni,.mne pegi akal yg waras?,.takdekk,.

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy