Sabtu, 30 Julai 2011

13hb Ogos 2011 Malam Bulan Ramadan Berlakunya Hujan Meteor

sky teleskop


KOMPAS.com - Dua hujan meteor akan berlaku di malam Ramadhan tepatnya pada Sabtu, 13hb Ogos 2011, hujan meteor Perseids dan Delta Aquarids. Kedua hujan meteor tersebut akan diikuti dengan bulan purnama, yang sayangnya pastinya di setengah kawasaan tidak dapat melihatnya kerana cahaya terang.

Puncak hujan meteor Delta Aguarids akan terjadi saat puncak hujan meteor Perseids dimulai. Keduanya akan menghasilkan 15 hingga 30 bintang jatuh per jam.

"Meskipun ada bulan terang yang menjadi ,namun orang ramai akan tetap dapat melihat hujan Delta Aquarids," kata Raminder Singh Samra, astronomi dari H.R. MacMillan Space Centre di Vancouver, Kanada.

Perseids akan dimulai dengan sekitar lima meteor per jam. Mereka dapat dilihat dua minggu sebelum pertengahan Ogos. Saat puncak hujan meteor rata-rata ada 60 hingga 120 meteor. Pengamatan dapat dilakukan mulai pukul 2 pagi hari sampai subuh hari . Rasi Perseus berada di arah timur laut dengan ketinggian 30 darjah. Sementara itu, aktivitas Delta Aquarids akan terjadi akhir bulan Julai dan awal bulan Ogos.

Hampir seluruh orang di dunia termasuk di Malaysia dapat melihat hujan meteor ini. Hujan meteor ini dapat dilihat dengan jelas di kawasan yang gelap.

"Kerana bintang jauh akan terjadi di seluruh angkasa yang terlihat, berbaringlah dan biarkan mata beradaptasi dengan kegelapan," Samra memberi saran.

Hujan meteor Delta Aquarids dan Perseids terjadi kerana atmosfera Bumi menghampiri awan yang terbentuk dari butiran-butiran partikel yang dilepaskan komet. Setiap partikel masuk ke atmosfera dengan laju 150.000 kilometer per jam sehingga terbakar dan menghasilkan cahaya.

sumber :

http://news.nationalgeographic.com/news/2011/07/110729-double-meteor-shower-space-science-perseids-delta-aquarids/2 ulasan:

amierah berkata...

salam, mesti cantik pemandangan waktu tu nanti..

G3-lina berkata...

malaysia dpt tg eih??? ta sabarnyr...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy