Ahad, 31 Julai 2011

Inilah Robot Yang Mampu Tersenyum, Bersalaman, Menegur Orang Ciptaan Terbaru Saintis Poland
KOMPAS.com - Robot yang mampu bergerak dan berbentuk menyerupai manusia mungkin tak cukup. Pasukan Rekaan robot dari Wroclaw University of Technology di Poland telah berjaya mencipta robot bernama Emys (Emotional Head System), sebuah robot yang mampu tersenyum, ketawa, malu, marah dan memberi pelbagai ekspresi lain.

Senyuman Emys memang tak natural, apalagi dengan ciptaan robot yang terkesan seolah-olah pelik Tapi, setidaknya cukup menggembirakan kerana wajah Emys yang boleh tersenyum manis.

Emys dilengkapi satu lengan yang walaupun membuatnya nampak tak natural tetapi setidaknya bisa memberikan acungan jempol ketika penggunanya melakukan hal bagus. Robot ini juga dilengkapi dengan roda untuk membantunya bergerak.

Pelancaran IEEE, Khamis (14/7/2011), menyebutkan, Emys adalah bahagian dari LIREC Project, projek peneliti Eropah yang bertujuan mengeksplorasi dan mendesain "rekan" digital dan interaktif. Dengan kata lain, tujuannya ialah menciptakan robot yang sedikit lebih fun untuk diajak hang out dan yang lebih ekspresif.

Memang pada tahap awal bentuk robot belum betul-betul 100% menyerupai manusia. Namun, fungsi-fungsi motoriknya telah meniru ekspresi wajah. Robot beroda itu juga mampu menyapa, bersalaman dan lain-lain.

1 ulasan:

Leysa JL berkata...

waaa, hebat2..i wish i have one..hahaha

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy