Jumaat, 29 Julai 2011

Saintis Korea Selatan Berjaya Ciptakan Anjing Bercahaya

SEOUL, KOMPAS.com Ilmuwan Korea Selatan, Rabu (27/7/2011), menyatakan bahawa mereka berhasil menciptakan anjing bercahaya dengan menggunakan teknik klon. Anjing itu diharapkan dapat membantu ilmuwan lain menemukan ubat penyakit mematikan seperti alzheimer dan Parkinson.

Anjing betina hasil rekayasa genetika yang bernama Tegon itu lahir pada tahun 2009. Anjing tersebut boleh mengeluarkan warna hijau ketika diberi antibiotik doxycycline. Menurut ilmuwan, kemampuan anjing dalam memproduksi cahaya boleh diaktifkan dengan menambah makanan ubat pada makanannya.

"Penciptaan Tegon membuka lembaran baru sebab gen yang diinjeksikan untuk membuat anjing bercahaya boleh disubstitusi oleh gen yang memacu penyakit mematikan pada manusia," kata Byeong-Chun Lee, salah seorang peneliti, seperti dikutip Foxnews.

Chun Lee menyatakan, Tegon diciptakan dengan teknik transfer inti sel somatik yang juga digunakan untuk menciptakan anjing lain bernama Snuppy tahun 2005. Penciptaan anjing untuk menemukan pengubatan penyakit penting sebab anjing dan manusia memiliki 283 jenis penyakit yang mirip.

Menurut agensi berita Korea Selatan, Yonhap, eksperimen pembuatan anjing ini menelan dana 3 juta dollar AS dan menghabiskan waktu selama 4 tahun. Hasil penelitian para ilmuwan tersebut diumumkan pada jurnal Genesis bulan ini.1 ulasan:

dwaty berkata...

pulakdah!!....

salam ramadhan...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy