Ahad, 24 Julai 2011

Wajah Chubby Lebih Awet Muda



Rami perempuan yang beranggapan bahawa tubuh ramping akan membuat mereka nampak lebih muda. Namun, hasil kajian terbaru malah bertentangan dengan itu. Disebutkan, perempuan berusia di atas 40 tahun akan terlihat lebih muda apabila memiliki wajah yang chubby.

Kesimpulan itu didapati setelah para peneliti membandingkan 186 pasang orang kembar identiti. Ditemukan, penambahan berat badan pada perempuan boleh membuat mereka terlihat lebih muda empat tahun.

Ketua kajian ini Dr Bahaman Guyuron berkata, "Penampilan seseorang boleh dipengaruhi genetik dan faktor lingkungan." Kerana orang kembar identiti memiliki penampilan serupa, maka untuk memperkirakan usia mereka boleh dilihat dari faktor eksternal seperti gaya hidup. Untuk itu, peneliti lalu mengalkulasikan indeks massa tubuh setiap pasangan kembar.

"Mereka yang memiliki indeks massa tubuh yang lebih malah terlihat lebih muda dua-tiga tahun. Ini ditemukan pada perempuan berusia 40 tahun ke atas," kata Guyuron seperti dikutip The Telegraph.

"Semakin banyak lemak di wajah, terutama di pipi, Anda akan semakin mendapatakan wajah lebih muda," kata Rajiv Grover, konsultan bedah plastik di Secretary of the British Association of Aesthetic Plastic Surgery. "Sebaliknya, diet berlebihan yang menyebabkan wajah menjadi cengkung akan membuat penampilan nampak lebih tua."

Terlebih, jelasnya, bagi mereka yang menjalani diet secara tidak konsisten hingga tercipta efek yo-yo. Tak hanya akan membuat lemak di wajah hilang, tapi juga membuat kulit yang tadinya meregang menjadi mengendur kemudian meregang kembali sehingga garis wajah di hidung dan mulut serta rahang akan terlihat lebih jelas dan tampak seperti kedutan. Maka itu, bersyukurlah mereka yang berwajah chubby! (Pri/OL-06)







25 ulasan:

Nurain berkata...

ada betulnya..mgkin sebab tu la ramai orang asyik suntik botox je..sbb nak bg montok sana sini..beruntung org yg chubby..takyah suntik2..

echa takashimaya berkata...

alamakkk yerr kerr ni?nak kene tambah berat bdn ni.hehe.

Kunang-Kunang berkata...

Orang yang mempunyai muka 'baby face' pun lambat nampak tua.

Syazana Aziz berkata...

lepas ni ramai la yg dok naikkan berat badan sebab nak nampak muda. hihi

Terbang Bersamaku berkata...

untunglah org yg chubby....cam nie kena tambah berat badan, supaya nmpk muda sentiase...huhuhu..:)

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

tapi kalau ambil gambar nampak terlampau berisi sangat bahagian muka
mata, hidung dan mulut kecik sangat2

stiletto ungu berkata...

lepas ni jatuhlaa market si kering..

mizz_aainaa berkata...

owhh.. kena tmbh berat bdn lah eh.. hehe

Qaseh mYra berkata...

huh..kena simpan aset saya nih..haha

Adzrien Shoppe berkata...

setuju.. sebab jika kurus sgt, kedutann akan lebih ketara. cuma jgn gemuk sgt. tak sama kurus di usia 17 & 37... ishhh... lagi 2 tahun je nak 40 ni.

OKED chokelat berkata...

setuju....rasa perbezaab muka bila badan kurus n berisi...dlu masa bdn sedikit kurus muka cengkung..pastu nampak mcm tua sgt..skrg bila bdn berisi...rmai kata saya awet muda...

EedaFizZ berkata...

betul la..muka sy yg tembam ni wat sy nampak 5thn lbh muda..kui3 (mcm perasan je..:p )

Sekamar Rindu berkata...

EedaFizZ,

hehehe....tak pe perasan pun takpe

Sekamar Rindu berkata...

OKED chokelat,

hehehe..setuju ek.?

Sekamar Rindu berkata...

Adzrien Shoppe,

mcm tu lak ke.?

kalau kurus memang cepat nmpk kedutan?

Sekamar Rindu berkata...

Qaseh mYra,

simpan..jgn x simpan..

Sekamar Rindu berkata...

mizz_aainaa,

jgn terlebih berat dah laa..mizz

Sekamar Rindu berkata...

stiletto ungu,

hehehe..jgn ckp mcm tuu

Sekamar Rindu berkata...

:: Princess MOMOY,

kalau terlampau temban pun x elok juga...nanti mcm2 penyakit yg datang

Sekamar Rindu berkata...

Terbang Bersamaku,

heheh..memang untung

Sekamar Rindu berkata...

Syazana Aziz,

hehehe..mesti tuu

Sekamar Rindu berkata...

Kunang-Kunang,

betul tu puan...

Sekamar Rindu berkata...

echa takashimaya,

betul...tambahlah sikit berat badan tuu

Sekamar Rindu berkata...

Nurain,


bab2 suntik botox tu yg kurng berkenan..

Surie berkata...

nak muka chubby tp x nk bdn chubby...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy