Jumaat, 19 Ogos 2011

[ gambar ] Cara paling unik ikan mendapatkan makanan [ ikan paling cerdik]
INILAH.COM, London – Penyelam profesional berjaya mengabadikan gambar pertama memaparkan ikan menggunakan alat. Ikan cerdas ini menggunakan alat untuk mendapat makanan.

Saat sedang menjelajah Terumbu Karang Penghalang Besar Australia, penyelam Scott Gardner mendengar suara ketukan dari dasar laut. Saat menyelam turun, ia takjub melihat ikan blackspot tuskfish (Choerodon Schoenleinii) membawa kerang di mulutnya dan memukul-mukulkannya ke batu.

Tak lama, kerang pecah dan ikan mampu makan kerang tersebut. Beruntungnya lagi, penyelam ini berhasil mengambil gambar peristiwa yang mampu menjadi bukti untuk membuktikan ikan mampu menggunakan alat.

Ekolog perilaku Culum Brown dari Macquarie University di Sydney mengatakan seperti ditulis Dailymail, "Gambar ini memberi bukti menakjubkan betapa pintarnya ikan menggunakan alat untuk mencari makan."

Penggunaan alat telah lama dianggap sebagai tanda ikan juga bijak seperti manusia. Namun dalam dekad terakhir, sejumlah haiwan mulai menunjukkan kemampuan serupa. Misalnya seperti pada primata yang menggunakan batu untuk membuka kacang.

Namun hingga kini belum ada bukti terdokumentasi terjadi pada ikan. Beberapa ahli beranggapan, penggunaan alat pada hewan harus dibawa oleh haiwan itu. Kerana ikan tak memiliki ‘tangan,’ Brown berharap definisi ini mampu dilonggarkan lagi. [mor]
sumber:1 ulasan:

cx's berkata...

Allahuakbar! :) besar kuasa Allah dan kita baru mampu melihatnya sedikit demi sedikit. ruginya kita.

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy