Jumaat, 5 Ogos 2011

Inilah Lelaki tulen yang mempunyai rahim seperti perempuan
KOMPAS.com — Seorang lelaki India, yang identitinya hanya disebut sebagai Ryalu, diketahui memiliki alat reproduksi perempuan setelah dilarikan ke hospital dekat Bhopal, Madhya Pradesh, akibat rasa sakit hebat pada perut.

Awalnya doktor mengira Ryalu menderita hernia biasa. Namun ketika operasi berlangsung, dokter terkejut kerana menemukan rahim, saluran indung telur, ovari, mulut rahim, dan jaringan vagina yang tidak berkembang. Rupanya itulah yang menyebabkan rasa sakit hebat tersebut.

Ahli bedah di hospital di distrik Chhindwara itu, dr Pramod Kumar Shrivastava, mengatakan bahawa pesakitnya memiliki organ kelamin lelaki eksternal. Ryalu juga dikenal sebagai lelaki yang sihat dan bekerja keras di ladang, serta menjalani kehidupan normal lainnya.

"Biasanya kantung hernia adalah organ perut seperti usus besar dan usus kecil. Kami terkejut kerana menemukan organ reproduksi wanita di dalam rongga perutnya. Kami sudah membuangnya melalui prosedur histerektomi dan membenahi hernianya," ucap Shrivastava.

"Kantung Ryalu berisi rahim yang cukup berkembang. Terdapat ovarium dan saluran indung telur, serta mulut rahimnya, dan jaringan yang mirip jaringan vagina," paparnya.

Selama ini, Ryalu tidak pernah mengalami masalah kesihatan sampai dia merasakan sakit yang luar biasa pada perutnya sehingga dia harus dibawa ke hospital. Menurut dr Shrivastava, secara medis lelaki itu disebut hermafrodit, tetapi hormon dan seksualitasnya jelas laki-laki.

"Organ reproduksi eksternalnya maskulin. Dia juga tidak memiliki masalah seksual. Alat kelamin lelakinya berfungsi normal. Payudaranya tidak berkembang. Yang terjadi adalah kecelakaan embrio pada saat pembentukan," papar dr Shrivastava.

Pesakit itu tak kalah terkejut ketika diberi tahu tentang kondisi yang dialaminya. Kini dia dalam masa pemulihan dan mendapat dokongan penuh dari keluarganya.


sumber: borak kosong
8 ulasan:

CintaZulaikha berkata...

kuasa tuhan mmg tak sangka kan...

akmall berkata...

saya igt dulu ada yang entry sal ramai rakyat india tukar jantina anak dari perempuan ke lelaki... maybe ini adalah salah satu hasilnya?...maybe...

Ibnushukran berkata...

ke masa kecik mak dia tukarkan rahim dia.. hehe..

p/s: salam 6 ramadhan

liya alia berkata...

ajaib ! kuasa Allah tu

cx's berkata...

Ya Allah Ya Tuhanku.. Besar sungguh Kuasa Allah dalam mencipta sesuatu.

hazeleyed lady berkata...

Allah knows!
There has got to be an explanation to this matter.
Wallahualam.

**::CIKNUURUL::** berkata...

erkkk,.!!,.

rain ilias berkata...

saya dtg membalas kunjungan.maaf tak perasan msg di fb.nice blog dear :)follow you

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy