Ahad, 14 Ogos 2011

Jom Lihat Akuarium Raksasa di Lobi Hotel Yang Terbesar Di DuniaINILAH.COM, Jakarta - Melihat dan merasakan interior mewah sebuah lobi hotel itu hal biasa. Namun bagaimana jika Anda melihat akuarium raksasa menghiasi lobi hotel?

Adalah Radisson SA, salah satu hotel di Berlin, Jerman, berbeza dengan lobi hotel lain pada umumnya. Di lobi hotel yang berseberangan langsung dengan Katedral Berlin ini, terdapat sebuah akuarium raksasa.

Saat memasuki hotel ini, Anda akan mendapati pemandangan menara akuarium berbentuk silinder terbesar yang pernah ada di dunia.sangat hebat

Keseluruhan tinggi akuarium adalah 25m. Untuk tinggi akuariumnya itu 9 meter dengan diameter 11 meter . Akuarium ini diberi nama AquaDom Lobby.

Akuarium ini berisi jutaan liter air masin dan terdapat beberapa ikan tropis sebanyak 2.600 ekor yang berasal dari 56 spesies ikan. AquaDom diurus oleh Sea Life Berlin Aquarium yang terletak di sebelah hotel.

Teamu dan para pengunjung boleh melihat pemandangan akuarium dari sisi dalam menggunakan lift kaca yang menuju ke restoran di bawah atap kaca. Dua orang penyelam bertanggung jawab mengurus akuarium dan memberikan makan semua ikan-ikan hidup di dalamnya. Seorang di antaranya sering berenang mengitari akuarium bersama ikan-ikan sebagai tambahan hiburan.

Pada Disember 2003, AquaDom baru boleh dinikmati semua orang. Pembangunannya menghabiskan kos pembangunan sekitar 12,8 juta Euro Banyak ruang kamar di hotel yang direka dengan pemandangan mengarah ke akuarium. [mor]
5 ulasan:

♥ cik_farah ♥ berkata...

perh!!!
besar tuh....

Tanpa Nama berkata...

kalo akuarium tu pech.bole bnjir bis tmpt tu
hehe :D

maszull berkata...

salam...wah besarnya akuarium tu kalau pecah apa akan jadi ek...:)

simanis berkata...

berapa lama akuarium tu boleh menampung air sebanyak tu yer...andai pecah? musibah bukan?

Suri berkata...

cantinyer...tp takut berada kt ctu, takut pecah jer...

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy