Sabtu, 13 Ogos 2011

Kapal Nabi Noh Dan Terbelahnya Laut Merah Terlihat di Google Earth

Gambaran Google Earth saat Laut Merah terbelah oleh tongkat nabi Musa

Bahtera Nuh (Noah Ark) saat bumi dilanda banjir besar yang menenggelamkan manusia yang ingkar dengan Tuhan


Berbagai peristiwa penting yang tersurat dalam sejarah agama Samawi, baik Kristen dan Islam seperti ketika laut merah terbelah oleh tongkat Nabi Musa yang dikejar oleh bala tentara Fira’un juga momen ketika bumi tenggelam oleh air dan Nabi Nuh (Noah) selamat dengan perahu yang sudah dipersiapkan mampu dilihat di Google Earth.

Setidaknya itulah yang ada dalam benak fikiran seorang seniman yang membayangkan semua peristiwa itu terlihat dan tergambar dari foto satelit Google Earth. Adalah James Dive yang berusia 31 tahun asal Sydney Australia menggabungkan keahlian dan kemampuan corak grafik 3 Dimensi merancang karya gambar seni yang ada di Al-Kitab tersebut dengan visualisasi penampakan layaknya Google Earth.

Dive menggabungkan image (gambar) asli Google Earth dikombinasikan dengan hasil olah modifikasi grafik scene lainnya sehingga benar-benar seolah olah nyata dan hidup.




19 ulasan:

hazeleyed lady berkata...

...sesungguhnya Quran itu benar...

a.samad jaafar berkata...

cukup menarik !!...

cik sakdi berkata...

ooo. cantik la. cool gler gambar mcm ni.

nur yasmin berkata...

wwoaaaahh!
terpegun! :)

si para para berkata...

ingatkan betul2 tadi..hehe

tapi mungkin ini gambaran kabur tentang perkara yang berlaku pada satu masa dulu.

aimie amalina berkata...

subhanallah..betol la ni ye...
dapat tgk gak akhrnye..

Ubi Kentang berkata...

sencik sekamar taknak bg link asal ke? bleh jenguk2x laman web asal...sbb cmane google earth leh amek gmba kejadian yg dah lame gile tu yek? kurius nih

simanis berkata...

subhanallah...tak terbayang saya...

Etong berkata...

aikk betul kah niii..

farah hanim berkata...

speechless
kuasa allah tiada siapa dpt sangkal

cx's berkata...

Ya Allah. first time cx tengok. Ya Allah .. tiba2 rasa sangat takut akan kekuasaan Allah.

abu muaz berkata...

moga dia beriman

Faaein Talip Roy berkata...

Satu kebesaran Allah yang tiada tandingan-Nya..

Edy Fee berkata...

perghh..hebat betul kuasa Allah...jelas sangat benda yg berlaku

Kakzakie berkata...

Itu gambaran dia SK. Realitinya kakak rasa lagilah hebat tak terjangkau dek akal....

sue-sama berkata...

klu betul subhanallah maha suci Allah

qhaizaa berkata...

kuasa Allah....
sy pon dh penah merentasi laut merah...sesungguhnya...,byk perkara pelik berlaku ketika melalui laut merah ini......
http://qhaaisrose.blogspot.com

linda a.k.a ibusumaiyah berkata...

sungguh berusaha pemuda 31 tahun itu...:)...

POHPALEH BURGER berkata...

kepada yg kuries ke.. kepada yg ingat gambar ni betul ke, cuba baca ayat blog owner ni betul2.. gambar tu di edit dr gambar google earth bukannya google earth yg amik gambar camtu.. fake only.. imaginasi atris je ni..

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy