Jumaat, 7 Oktober 2011

[Pelik] Kura-Kura yang berumur 90 Tahun Akhirnya Lahirkan Anak Yang Comel


NEW SOUTH WALES - Setelah berusia 90 tahun, seekor kura-kura Galapagos betina melahirkan seekor bayi kura-kura yang sangat comel diberi nama NJ.

Uniknya, kerana si ibu sudah berumur uzur, sehingga ternampak perbezaan ukuran tubuh ibu dengan anaknya, NJ. Tubuh ibu kura-kura ini ukurannya 3000 kali lebih besar dari bayi comel NJ hanya berat 87 gram, sedangkan si ibu 256 kilogram

Menurut penjaga NJ dan ibunnya di kebun binatang Taronga Western Plains Zoo, New South Wales, Australia, NJ baru akan dapat menyamai besar ibunya setelah NJ berusia 30 tahun.

Kura-kura Galapagos dapat hidup hingga 100 sampai 150 tahun, kiranya NJ membesar menjadi besar ketika umur kita sudah habis. Walaupun begitu, di usia ke-30 NJ akan sudah mulai terlihat besar, ujar Jennifer Conaghan, penjaga NJ dan ibunya.

NJ sendiri belum diketahui berjenis kelamin jantan atau betina, oleh karenanya kura-kura mungil ini diberi nama universal, NJ. Demikian laporr Daily Mail

Kehadiran NJ pun telah lama dinantikan oleh pihak kebun binatang setelah sekian kali mencoba mengembang biakkan kura-kura berjenis Galapagos ini. Akhirnya setelah melakukan beragam cara, lahirlah NJ.Perkembangan NJ pun begitu diperhatikan.

Kita sangat berhati-hati semasa memberi makanan untuk NJ. Kura-kura Garapagos yang kami miliki responsif terhadap warna-warna cerah, bunga dan buah dapat dimakannya, seperti mawar, kembang sepatu, anggur dan semangka,kata Jennifer menerangkan.


sumber: klik sini


18 ulasan:

Mizz ErMa berkata...

wah..hebat betul kura2 nie kan..=D

❀Hanim_RosLan❀ berkata...

dah tua pon ade hati nak berzina..hahaha

maybe_garlic berkata...

kura2 bukan ke bertelur???

Sekamar Rindu berkata...

maybe_garlic,

ni kura2 pelik..

Sekamar Rindu berkata...

❀Hanim_RosLan❀,

hahhahaa...

Sekamar Rindu berkata...

Mizz ErMa,


hebat la bapak kura2 tu juga..

fara aieda berkata...

hahaha....comel jerk..

kira kekuri berkata...

tahniah kura-kura :D

Faaein Talip Roy berkata...

comelnya!.. ^^,

teringin nak bela kura-kura comel tu..

♥ p a a n i ♥ berkata...

hahaha gmbr bapak kura2 tu xde ke??
anyway cute nyeeeee anak dia.

Sekamar Rindu berkata...

♥ p a a n i ♥,

bapak kura2 malu nak bergambar..hehehe

Sekamar Rindu berkata...

Faaein Talip Roy,

memang comel..:)

Sekamar Rindu berkata...

kira kekuri,

tahniah pada kura2 yg dah dapat membuktikan kejantannya..:)

Sekamar Rindu berkata...

fara aieda,

memang comel..sangat comel..:))

ziraziz berkata...

comel la...kck plak tu...beganda2 kck dr saiz maknya...

Sekamar Rindu berkata...

ziraziz,

memang comel kura2 tu miss zira..:))

cx's berkata...

Subhanllah. umur 90 tahun? anaknya sekecil 3k drp besar ibunya? Allahuakbar

**::CIKNUURUL::** berkata...

nampak dh tua sangat si kurakura pelik ni,.berkedut2,.hehe,.kite tua nanti camni la kot kan?.hehe..haihh,.

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy