Jumaat, 23 Disember 2011

Di China Pasangan Kekasih Dibenarkan Mandi Bersama.....




Kadang-kadang kita rasa pelik dengan polisi di China. Kerajaan di sana agak tegas apabila membabitkan penularan budaya Barat melalui internet dan filem di negara itu. Hasilnya,macam-macam polisi tegas diwujudkan untuk menyekat pengaruh itu.

Namun,polisi pusat mandian di sebuah universiti di wilayah barat laut China,iaitu Shaanxi membenarkan pasangan pelajar yang bercinta mandi bersama-sama di dalam bilik peribadi seperti yang dilaporkan oleh China Business News dan China Daily ini bukan sahaja mencetuskan kontroversi, malah bertentangan dengan polisi moral kerajaan China.

Pusat mandian tiga tingkat di Northwestern Polytechnical University di Bandar Xi'an menyediakan tujuh bilik mandi peribadiuntuk pasangan pelajar pada kos 15 Yuan (RM7.50) untuk mandian biasa dan 18 Yuan (RM9) untuk mandian di tab.

Pusat mandian itu dikendalikan oleh kontraktor swasta dan dibuka kepada pelajar, kakitangan fakulti, dan keluarga mereka kata seorang pekerja kepada akhbar yang menjalankan liputan selepas mendapat maklumat daripada pelajar.

Pelajar menyuarakan pendapat yang berbeza-beza tentang hal ini.

"Saya tidak boleh menerima polisi ini," kata graduan bernama Xu.

"Walaupun pelajar sudah dewasa, mandi bersama-sama dengan kekasih adalah perkara peribadi, namun hal ini akan memberikankesan yang buruk jika dibenarkan di pusat mandi kolej." - DCM



p/s..kalau di malaysia buat mcm ni..memang parah..!



15 ulasan:

ayuna ayuni.. berkata...

memang parah kalau malaysia mcm gini. terlebih maju lak nanti. haha

fyzaishak berkata...

haha..pelik betul
madah la kan kalau Malaysia nak buat macam ni

cx's berkata...

pelik2 jerk. adoyai.

PCL berkata...

mandi sorang2 tak puas sental agaknya lah..hehe

fiza berkata...

haha.geli je..

Rara Kirana berkata...

erk..aneh2 china niyh

Semanis Rindu berkata...

pelik2 tul manusia nie....ntah mana dia dapat n terfikir nak wat idea cam tu dan dibukakan pulak kpd pasangan yang bcinta...gila kalu orang kita (m'sia) nak wat camnie, nak ikut cam depa tuh.....astafirullah al azim...

cik wan berkata...

berdarah mate tgk dua ekor ni duduk dalam tong..kecciiikkkkk je org nye..ha3...

Sekamar Rindu berkata...

ayuna ayuni,

minta2 tak berlaku di malaysia mcm ni..

Sekamar Rindu berkata...

fyzaishak,

memang pelik dan moralnya sungguh zero..

Sekamar Rindu berkata...

cx's,

memang pelik..:)

Sekamar Rindu berkata...

PCL,

hehehe..:)

Sekamar Rindu berkata...

fiza,

:)))

Sekamar Rindu berkata...

Rara Kirana,

sungguh aneh..

Stairway to heaven berkata...

haish..org cina ker?...tgok muka cam mcm mat bangla jerk....;-P

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy