Khamis, 15 Disember 2011

[ gambar ] Cara Polis Aceh Mengatasi Masalah Mat Rock Di Sana








Sebagai usaha mengawal budaya yang tidak seiring dengan nilai-nilai Islam, Polsi Aceh menggempur satu pesta punk-rock dan memberkas seramai 65 remaja dari geng punk rock tersebut yang datang dari segenap penjuru Aceh bagi menyaksikan konsert kegemaran mereka.

Ada yang bertindik, memakai gelang anjing, berbaju compang camping, berseluar ketat, beramput trojan dan berbagi-bagai gaya lagi. Semuanya dikurung dalam sebuah lokap dan seterusnya pakaian, tindikan dan rantai anjing dibuang.

Mereka seterusnya dicukur kepala sehingga botak dan seterusnya dihumban ke dalam sungai untuk mencuci dan membersihkan diri mereka. Tengok gambar yang dilampirkan di bawah. Sumber berita

Teringin sangat nak tengok pemuda pemudi punk di negara kita diajar sedemikian. Dah ramai sangat jenis sebegini di pusat-pusat membeli belah yang menyakitkan mata melihatnya. Yang lebih menyedihkan mereka adalah anak-anak bangsa kita sendiri.

Kalau pihak polis buat sebegitu kat sini tentu ada yang akan lompat naik atas meja mempertikaikan kebebasan meluahkan gaya hidup...? silap2 hari bulan mungkin polis pun akan kena saman juga kan.?


sumber:

http://photoblog.msnbc.msn.com/_news/2011/12/14/9437977-hard-line-indonesian-police-shave-punks-mohawks-in-moral-rehab-drive?email=html

p/s...blog masih ada masalah tenikal....

18 ulasan:

Nida berkata...

Sangat-sangat setuju pada pendapat Sekamar Rindu.. kalau di sini diamalkan nanti ada pulak rusuhan bagai..hmmmmm. Tapi kalau tak dibuat begini, nah lihatlah apa dah jadi pada generasi kita. Kak Nida yg selaku guru ni kadang-kadang pedih mata melihat gaya anak murid bila berada di luar zon sekolah.

Pernah dulu ada seorang pelajar lelaki kelas hujung bertindik di hidung, Kak Nida kata nak bawa dia ke guru disiplin.. kemudian dia boleh ugut akak "beranilah cikgu bawa.. kalau cikgu mengadu pada cikgu disiplin, siap cikgu nanti".....

Sedih melihat bangsa kita yang lebih teruk perangai dan pakaian mereka berbanding orang barat tu sendiri.

wida berkata...

kena rendam ramai2 tu..hehehe.

amii afandi berkata...

wajar tak kalau saya bilang yang pemimpin malaysia ini lembut sangat? itulah sebab kepimpinan di malaysia ini menjadi huru-hara. maksiat sana sini namun tiada siapa yang mahu bertindak. salah siapa?

oh terima kasih atas komen anda. saya follow blog ini~

aku budak klang berkata...

negara kita???....ada berani?????

KaK LimAh Si SupiR berkata...

malaysia? cnfm xbwat mcm ni punyerrrrr

Yatie Awang berkata...

betul betul, akak setuju,

ShahzCudin berkata...

hukuman2 kat acheh ni aku respek btol..diorg xleh nak melawan..klo kt msia ada ketegasan mcm ni kn bagus..

Faarihin berkata...

betul.. teringin nak tengok keadaan cam ni kat sini.. tapi.. hurmm..

Prince berkata...

Salam. Sebenarnya polis Malaysia ada buat macam ni. Macam kes dahulu di Penang, polis tunggu di hentian bas. Bila jumpa geng mcm ni diorang tahan dan potong rambut. Cuma mungkin di sesetengah tempat sj...


Dengan rajinnya sy dah tagged awk dalam Warm Bite Blog. Rajin2 sila la jawab soal siasat sy yep :)

http://www.blog.warmbite.com/2011/12/alamak-dah-kena-tag-la/

Sekamar Rindu berkata...

Prince,

SR kena tag ke.?? hehe....

nanti tengok dulu..:)

Sekamar Rindu berkata...

kak Nida,

terima kasih pada kak yg selalu komen di blog sr..

Sekamar Rindu berkata...

wida,

rendam nak sucikan segala kekotoran..:)

Sekamar Rindu berkata...

amii afandi,

tak tahu nak kata apa.....

Sekamar Rindu berkata...

aku budak klang,


kurang berani saya rasa..

Sekamar Rindu berkata...

KaK LimAh Si SupiR,

tak berani nak buat..

Sekamar Rindu berkata...

Yatie Awang,


:))) terima kasih atas komen...

Sekamar Rindu berkata...

ShahzCudin,

sememang tindakan yg seharusnya di puji

Sekamar Rindu berkata...

Faarihin,

kat sini memang sukar sikit..

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy