Rabu, 21 Disember 2011

[ gambar] Manusia-Manusia Yang Hebat Tanpa Kaki..



Pada tahun 2006, seorang lelaki yang kehilangan kakinya dalam kecelakaan keretaapi naik Tembok Besar China. Huang Jianming China Selatan kota Shenzhen telah kedua kakinya dipotong pada tahun 1994.

Eli Bowen lahir di Ohio Amerika 14 October 1844 dan seorang pemain akrobat terkenal




Kevin Connolly yang beragama Islam menadah tangan tanda bersyukur kerana berjaya mencapai puncak yg tertinggi di Afrika




Xu Yuehua 55 tahun, yang kehilangan kakinya dalam kecelakaan kereta api pada usia 13 tahun, telah menghabiskan 37 tahun membesarkan anak-anak yatim di China.





Seorang penari hip-hop tak berkaki muncul di realiti show di television India telah menjadi terkenal dengan gerakan cepat nya tari dan keterampilan akrobatik. Temui Vinod Thakur 21 tahun di acara television Got Talent India.




Lance Benson 36 tahun dan lahir tanpa kaki. Tapi dia tidak membiarkan hal itu menghentikannya. Dia dengan cekal memasuki dalam acara olahraga dengan duduk di atas skateboard dan menggunakan tangannya untuk mendorong dirinya sendiri, berkompetisi di Miami 2006 ING Marathon dan 2005 ING New York City Marathon.




Qian Hongyan, yang terpaksa menggunakan setengah dari bola basket sebagai badan buatan, mendapat sokongan jutaan rakyat China untuk bersaing dengan perenang di Paralimpiade 2012 di London.




Ini adalah Bobby Martin dari Ohio Dayton. Lahir tanpa kaki dan benar-benar bermain American Football dari club Kings.






Anthony Robles dari Arizona State University hanya memiliki satu kaki, namun tidak menghentikan dia dari menjadi juara kebangsaan dalam pertandingan gusti di kelasnya.

16 ulasan:

maszull berkata...

assalamualaikum SR....walau cacat mereka tetap meneruskan hidup dgn cara yg baik...syabas buat orang2 yg kurang upaya ini...:)

Kunang-Kunang berkata...

Orang kelainan upaya ni Allah beri mereka kelebihan yang lain pula.

Semanis Rindu berkata...

assalammualaikum saudara sekamar rindu...

inilah kehebatan insan yang YAKIN AKAN KELEBIHAN DAN KEKUATAN yang ada pada diri mereka, mereka tidak akan berputus asa dan mampu bangkit dan mjadi kebanggaan di mata dunia....mereka tidak menganggap KEKURANGAN itu satu KELEMAHAN DIRI...Terkadang kita yang sesempurna sifat ini pun belum tentu dapat menandingi mereka, belum tentu kita mampu untuk buat sepertimana kekentalan jiwa mereka itu...terkadang kita sendiri perlu rasa malu andai kita yang sesempurna ini tidak KUAT untuk meneruskan hidup setelah diuji mahupun diduga olehNya...tengok sahaja pada mereka...sentiasa berpositif dan majukan diri tok mara ke hadapan dgn bangga dan jayanya...subahanallah...tiada apa yang mustahil jika kita mahu...

(peringatan buat diriku jua)

KaK LimAh Si SupiR berkata...

depa mampu bwat mcm2 ^_^

WHYJ berkata...

paling hebat pemain yang bermain rugbi tu. entah macam mana dia boleh lari sambil pegang bola dengan 2 tangan saja. belum nak kena hentam orang lagi. Allahuakbar.
Thumbs Up! :)

zainab_baniaz berkata...

salam...

ini membuktikan bahawa mereka juga hebat seperti kita (manusia yg sempurna ciri fizikalnya)...

Sekamar Rindu berkata...

zainab_baniaz,

saya sangat setuju dengan anda..
sebab itu kita tak boleh memandang rendah dengan org2 yg mcm ni..adakalanya dia org lebih hebat daripada kita..

Sekamar Rindu berkata...

WHYJ,

pemain lawan pun masa dia dapat bola pasti tak akan ada yg datang nak merempuh dia spt pemain2 yg lain..
saya rasa la//

Sekamar Rindu berkata...

KaK LimAh Si SupiR,

memang sungguh mengkagumkan..

Sekamar Rindu berkata...

walaiikummusalam semanis rindu,

terima kasih atas komen yg panjang lebar...

Sekamar Rindu berkata...

kak Kunang-Kunang,

betul tu..setiap yg lahir di dunia ni memang ada potensi diri...yg Allah SWT telah kurniakan..

Sekamar Rindu berkata...

walaiikummusalam....mama maszull

walaupun dia orang serba kekurangan..namun masih mampu melakukan apa yg org yg cukup sifat buat..

Semanis Rindu berkata...

hahaha =D
sori kalu terlalu panjang...yg benarnya kalu tulis panjang2 nie satu kpuasan...

Stairway to heaven berkata...

~~~I LOVE U..........EMUUAAAAH!!!...to my KAKI.....(renung naseb org ''dalam2...dan telan satu satu rasa syukur....) ;-+

Sekamar Rindu berkata...

Stairway to heaven,

hehehe..ingat kan dituju kat sr tadi..:))))

Sekamar Rindu berkata...

Semanis Rindu,

tak apa..:)

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy