Isnin, 5 Disember 2011

[ terkini ] Pesawat Pengintip US Ditembak Jatuh Di Iran... Asia Barat Pasti Bergolak Selepas Ini


Tentera Iran hari ini berjaya menembak jatuh sebuah pesawat pengebom tanpa juruterbang milik Amerika Syarikat (AS). Iran memembak jatuh apabila pesawat AS itu memasuki negara itu untuk mengintip rahsia Iran dalam menjayakan senjata nuklear Iran

"Sebuah pesawat pengebom jenis RQ-170 pengintip milik AS ditembak oleh tentera Iran. Pesawat itu mengalami kerosakan kecil dan kini berada dalam tahanan tentrea Iran," pernyataan seorang pejabat tentera Iran seperti dikutip daripada Berita IRNA, Isnin (5/12/2011).

Sementara pihak AS sendiri mengaku tidak mengetahui adanya indikasi bahwa pesawat itu ditembak jatuh. Iran pun mengeluarkan dengan jelas jenis pesawat yang mereka tembak jatuh.

Tetapi keterangan berbeza dikeluarkan oleh pihak tentera AS yang berada di Afghanistan. Mereka menyatakan kemungkinan besar pesawat itu memang milik AS yang kehilangan komunikasi minggu lalu. Saat itu, pesawat kehilangan komunikasi ketika dalam misi ke wilayah Afghanistan.

Pesawat itu berjenis RQ-170 Sentinal dan dibuat oleh Lockheed Martin. Pesawat pengintip ini biasa digunakan untuk mengawasi rumah persembunyian dari Osama bin Laden di Pakistan.

Pesawat mata-mata ini dilengkapi dengan teknologi stealth B-2, tetapi pihak AS tidak memaparkan ke publik mengenai pesawat tersebut.

Januari lalu, Iran juga mengklaim berhasil menembak jatuh dua pesawat tak berawak Iran. Sedangkan pada Juli, militer Iran memberitahukan kepada para ahli dari Rusia bahwa pesawat milik AS telah mereka tembak jatuh.

Di bulan yang sama ahli politik Iran Ali Aghazadeh Dafsari mengaku bahwa pasukan Garda Revolusi Iran berhasil menembak jatuh pesawat pengintip AS yang mencuba mengambil informasi di lokasi pengayaan uranium.

Iran pada minggu lalu melalui Menteri Luar Iran telah memberi amaran, akan menyerang 150,00 peluru berpandu ke Isreal seandainya AS menyerang logi nuklear Iran..


2 ulasan:

CintaZulaikha berkata...

mmg suka carik gado..

Sekamar Rindu berkata...

salam...kak,

memang AS berlagak mcm polis dunia..

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy