Isnin, 30 Januari 2012

[ gambar ] Inilah Wanita Yang Membuat Lukisan Dengan Darah Haid






Ramai kaum wanita yang berasa malu apabila mereka dalam keadaan haid dan ada juga yang merasa takut terutama bagi yang pertama kali didatangi.Tapi tidak bagi Vanessa Tiegs yang kemudiannya terfikir melakar darah haid itu kekanvas untuk dijadikan lukisan.Bagi sia-sia jika darah itu dibuang.

Vanessa Tiegs seorang bekas penari ballet profesional yang tinggal di San Francisco USA .

Dia mula melukis lukisan yang pertamanya menggunakan darah haid yang berjudul Spiral Moon pada September Tahun 2000 . Dia mendapat ilham dari sebuah buku yang berjudul blood, breed and roses ‘how menstruatin create the world’. Hal itu merubah pandangannya pada dunia haid.Kemudian dia mula melukis dan dapat melukis 88 buah lukisan hasil daripada 36 kali kedatangan darah haidnya. Setelah itu ia memilih 13 dari 88 lukisannya untuk di pamerkan .


Dia mencampurkan darah haidnya dengan media campuran arkilik agar dapat menghilang bau hanyir darah.Ramai yang mengutuk tindakan Vanessa dengan mengatakan bahawa ideanya tidak sihat dan sangat menjijikkan . Tapi ramai juga yang memujinya.


sumber:

http://voices.yahoo.com/vanessa-tiegs-menstrual-blood-painting-journal-art-397337.html?cat=2


7 ulasan:

FANA ZABIL berkata...

yewla..kan darah tue kotor..! eeee..

Atika Aula berkata...

macam2 la..yang penting, benda tu kotor ~

misshannajr berkata...

nak basuh pad tu pun sya geli..nasib la kena juga basuh..jijik la manusia ni..

shieraridwan berkata...

euwww~
macam tu org pun ad..hee

Cik Kay Jue berkata...

geli la tgk.. huhu.

bahrain berkata...

jin tentu suka lukisan tu...

Eema Eshya berkata...

painting yg cantik !! but bile kenang yang tu dari darah haid... adessssssssss

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy