Isnin, 2 Januari 2012

[ gambar ] Jom Lihat Ular Yang Bertanduk Pertama Di DuniaDAR ES SALAAM - Dalam kajian saintis yang mengambil masa 2010-2011 di wilayah terpencil hutan di Tanzania, saintis telah menemui spesies terbaru ular iaitu seekor ular jenis viper Matilda bertanduk (atheris matildae).

Kulit spesies viper tersebut berwarna kuning dan hitam, dengan pola zig-zag. Memiliki sisik menyerupai tanduk berwarna kuning, berada di atas matanya yang berwarna hijau buah zaitun.

Seperti yang dilaporkan oleh National Geographic, Isnin (2/1/2012), ular beracun dari keluarga viper ini dinyatakan sebagai ular yang baru. Hutan yang menjadi habitatnya kini lebih kecil dari sekira 40 mil persegi (100 kilometer persegi).

Penemuan ini dilakukan oleh Tim Davenport, Wildlife Conservation Society's Country Director Tanzania, beserta pasukannya yang bekerja sama dengan Science Museum of Trento, di Itali

Davenport mengatakan, hutan kecil habitat viper Matilda tersebut terus menerus menyusut, kerena dipengaruhi perkembangan manusia dan berbagai faktor lain. Mempertimbangkan keadaan ini, dia akan memaklumkan kepada kerajaan agar ular ini dilindungi


sumber: http://www.herpnation.com/hn-blog/matildas-horned-viper-atheris-matildae/?simple_nav_category=hn-blog


2 ulasan:

telor power berkata...

ular pun bertanduk....dasyat.

Sekamar Rindu berkata...

telor power,

semuanya pelik2 belaka....

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy