Sabtu, 25 Februari 2012

[ gambar ] Jom Lihat Jongkong Emas Di Bank Of England Yang Bernilai RM750 Billion









Inilah gudang simpanan emas bank of England yang dikatakan mempunyai jumlah simpanan jongkong emas bernilai RM 750 billion! Terdapat berpuluh ribu jongkong emas yang disimpan di sini dengan setiap satunya bersaiz 28lb dan berketulenan 24 karat. Jumlah jonkong emas itu dikatakan seberat 4,600 tan.

Gudang ini dibina di bawah tanah dengan ketebalan dinding gudang sehingga beberapa meter di bawah jalan raya yang sibuk di London. Ia dikatakan berada di lokasi Old Lady of Threadneedle, di mana ibu pejabat Bank of England’s City of London berada.

Untuk fakta, apa yang anda saksikan dalam gambar-gambar di bawah ini hanyalah satu per dua puluh dari keluasan sebenar gudang emas ini. Keluasannya adalah lebih besar dari keluasan bangunan tertinggi di London, Tower 42.

Bayangkan saja, untuk membuka pintu masuk ke gudang ini, anda memerlukan sebatang kunci yang bersaiz 3 kaki panjang. Itu belum lagi termasuk pelbagai tahap sekuriti canggih yang ada di situ.





13 ulasan:

Diyana Norman berkata...

kalau lah aku ade satu pun takpe hahah

Wanpetunjuk berkata...

Salam ziarah...

Subhanallah, banyaknya. Rasa2nya rizab negara kita ada mcm ni tak?. Tak byk pun sikit pun ok lah....

delarocha berkata...

banyak tuuuu

eita berkata...

wow...
kalau dapat ni mau meroyan rasanya....

kay_are berkata...

gile banyak emas.. 750 billion?? macam2 leh wat kat rakyat tu.. ape je r yang dorang wat gune emas banyak tu agaknye..

Sekamar Rindu berkata...

kay_are,

orang kaya2 tak ramai menyimpan duit tunai..lebih elok simpan emas..sebab nilainya tak jatuh berbanding duit.

Sekamar Rindu berkata...

eita,

dapat memang kaya raya..

Sekamar Rindu berkata...

delarocha,

sungguh banyak..

Sekamar Rindu berkata...

Wanpetunjuk,

rizab negara kita tak adalah sebanyak tu..

Sekamar Rindu berkata...

Diyana Norman,

kaya la kalau dapat..hehe

Bulan Syurga Firdausi berkata...

ni aset yg x cair tp nilai makin meningkat...yg kaya makin kaya golongan bawahan kene smakin bkerje keras..tp tahap hidup ttp sama walhal traf hidu[ skrg makin tinggi...

Telor Power berkata...

wah....dapat 5 ketul je dah boleh buat kaya nie. 3 ketul buat pelaburan
2 ketul buat sara hidup dan bayar hutang kehkehkeh

Aurora Di Langit.. berkata...

salam.. terima kasih, byk post2 yg best.. sejujurnya kalau yg jiwang2 tu trase meruntun hati.. kalau artikel yg based on fact pulak trase dpt + ilmu.. syukran2..

harap tuan izinkan sy share maner2 post tuan yg berkenan di hati kt page sy n wall sy jg.. insyaAllah sy akan sertakan link blog tuan skali.. boleh kan ^^ *dgn mata bersinar2*

kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy