Rabu, 29 Februari 2012

gerimis sepi pagi ini




sayang….

ambil saja gerimis sepi ini
dan lipat bersama rindu
agar ia sentiasa basah di hatimu..

tulis saja hujan itu
lalu genggamlah bersama resah
agar nanti ia kering di matamu.


inilah puisi tentang rindu, rasa dan cinta..




pagi ni ku tulis puisi tentang cinta..
tak perlu banyak kata, kerana cinta untuk dirasa.
pagi ini ku tulis puisi tentang rindu..
tak perlu banyak ragu kerana cinta utuh dalam kalbu.
pagi ini ku tulis puisi tentang rasa..
tak perlu pelbagai warna, sebab rasa kamu dan aku yang cipta
inilah puisi tentang rindu, rasa dan cinta..



Ahad, 26 Februari 2012

Ana Raffali cuti dua bulan selepas kahwin



ANA bersama Mohd. Aznaim memegang salah satu dulang hantaran selepas diijabkabulkan di Masjid Al-Hidayah, Taman Melawati, Kuala Lumpur semalam.



KUALA LUMPUR - Pemenang Anugerah Juara Lagu ke-25, Ana Nur Hidayah Mohd. Raffali atau Ana Raffali selamat diijabkabulkan dengan jejaka yang dikenalinya sejak enam tahun lalu, Ahmad Aznaim Abdullah di sini semalam.

Tepat pukul 11.55 pagi, dengan sekali lafaz dan mas kahwin RM11,412, Ana, 26, sah menjadi milik Naim, 30.

Pasangan tersebut mengikat tali pertunangan serentak dengan majlis pernikahan yang dikendalikan sendiri oleh bapa Ana, Mohd. Raffali Mohd. Nor di Masjid Al-Hidayah, Taman Melawati.

Sebagai tanda kesyukuran, pasangan itu mengadakan majlis resepsi secara sederhana di pekarangan masjid pada sebelah petang dengan dihadiri kira-kira 500 tetamu.

Ana menerima hantaran tujuh dulang berupa sirih junjung, coklat, telekung, minyak wangi, manisan dan gelang tangan perak. Naim pula mendapat sembilan dulang iaitu bunga rampai, buah, kek, dompet, kamera, iPad, jam tangan dan minyak wangi, sebentuk cincin dan sirih junjung.




kirimkan ku rindu…(ii)



berikan daku rindu…
yang tidak berkabut..
ucap saja lewat angin..
biar orang tak pernah tahu.
kamu dan daku..
akan saling menyentuh.
meghirup cinta..



Sabtu, 25 Februari 2012

[ gambar ] Jom Lihat Jongkong Emas Di Bank Of England Yang Bernilai RM750 Billion









Inilah gudang simpanan emas bank of England yang dikatakan mempunyai jumlah simpanan jongkong emas bernilai RM 750 billion! Terdapat berpuluh ribu jongkong emas yang disimpan di sini dengan setiap satunya bersaiz 28lb dan berketulenan 24 karat. Jumlah jonkong emas itu dikatakan seberat 4,600 tan.

Gudang ini dibina di bawah tanah dengan ketebalan dinding gudang sehingga beberapa meter di bawah jalan raya yang sibuk di London. Ia dikatakan berada di lokasi Old Lady of Threadneedle, di mana ibu pejabat Bank of England’s City of London berada.

Untuk fakta, apa yang anda saksikan dalam gambar-gambar di bawah ini hanyalah satu per dua puluh dari keluasan sebenar gudang emas ini. Keluasannya adalah lebih besar dari keluasan bangunan tertinggi di London, Tower 42.

Bayangkan saja, untuk membuka pintu masuk ke gudang ini, anda memerlukan sebatang kunci yang bersaiz 3 kaki panjang. Itu belum lagi termasuk pelbagai tahap sekuriti canggih yang ada di situ.





Three little miracles! Brothers born at 25 weeks are most premature triplets to have survived in Britain


Tiny bundles of joy: Max (left), Lucas (right) and Harvey in matching blue cardigans. They spent three months in hospital

Three of a kind: Harvey (left), Max (right) and Lucas. The brothers received 12 blood transfusions between them during their time in intensive care

Our little fighters: Ashley and Rachael Udell with Max (left), Harvey (right) and Lucas. The three brothers received 12 blood transfusions during their time in intensive care

Extraordinary survival: The triplets all weighed under 2lbs when they were born 15 weeks early and spent three months in hospital


These three tiny brothers are believed to be the most premature triplets ever to have survived in Britain - after they were born 15 weeks early.

Max, Harvey and Lucas Udell each weighed under 2lbs when they were born at 24 weeks and five days.
They were delivered by emergency caesarean section and whisked straight into intensive care, where they underwent 12 blood transfusions between them.

They survived against the odds and have now come home from hospital with mother Rachael, 31, and father Ashley, 29, for the very first time - three months after they were born.

Mrs Udell, said: 'It feels like they are our babies now. Before, we did not feel like parents.
'We could not have much contact because they were in boxes. We could not touch them much because they needed rest and had the risk of infection.

'We were only able to bring them out now and again for skin-to-skin contact. It was so hard with tubes down their throats and so many wires coming out of them.' The couple, from Trowbridge, Wiltshire, who have been married for two years, decided to start a family and were overjoyed after conceiving triplets naturally.

But they had not even had a chance to buy nappies, clothes or toys when Mrs Udell went into labour.
Despite regular weekly scans she was unaware there were any problems with identical twins Lucas and Max, and brother Harvey, until she began having pelvic pains.

Mr Udell took her to the Royal United Hospital, in Bath, Somerset, on November 19 but they sent her home later that day. However her pain continued and she was taken back to the hospital in the early hours of the next day. Doctors realised the babies were imminent, gave her drugs to delay labour and sent her straight to St Michael's Hospital in Bristol for an emergency caesarean section.

Mrs Udell, who works as a medical secretary for Wiltshire Primary Care Trust, said: 'We were having scans every two weeks and everything was fine.

'They were growing exactly how they should - until I had pelvic pains. I was rushed to hospital in Bristol and my waters broke. I just went into panic and I was really scared. I didn't think they would survive - I knew the chances of premature triplets dying was high anyway - it was awful.'

Mrs Udell's waters broke at 5pm on November 20 and at 7.55pm Max was born weighing 1lb 4oz, followed by Lucas one minute later weighing 1lb 6oz. Harvey was the last to be born at 7.59pm, also weighing 1lb 6oz.

The babies, who had been due to arrive on March 6, were taken straight to neo-natal intensive care units in incubators.

Mrs Udell said: 'It was dreadful. Instead of being excited about my babies I was terrified that they would not survive.
'I was in the maternity ward for three days then we went straight by their bedside. They were so small and I knew they were in a lot of danger.'

The brothers received 12 blood transfusions between them during their time in intensive care and doctors also performed a life-saving operation on a tear in Max's stomach. As each of the babies became stronger, he was taken back to the Royal United Hospital in Bath.
Harvey was first to leave on December 15, followed by Lucas five days later.

Their parents had to travel between the two hospitals over Christmas before Max joined his brothers in Bath in the second week of January. Finally all three were able to come home for the first time last Saturday - each weighing between 4lbs 4oz and 5lbs 8oz.

The triplets still require a high level of care and round-the-clock attention, but the delighted new parents are relieved to have their healthy family all together.

Mrs Udell said: 'It is fantastic to have them home - we finally feel like a proper family.
'Things like complaining because they are crying feels so trivial now, it is just great that they have survived.





http://www.dailymail.co.uk/health/article-2105878/Most-premature-triplets-survived-Britain-born-Bristol.html



Jumaat, 24 Februari 2012

di pagi yang damai..saya kembali upadte blog



assalamualaikum...dan selamat pagi Jumaat.buat semua sahabat-sahabat yang saya sayangi semua...lamanya tak update blog..blog sr dah berswang dah pun..di pagi yg damai, sr cuba udate blog..mahu bertanya khabar sahabat-sahabat blog yang sentiasa berada di dalam ingatan sr..

sejujurnya sr menghadapi beberapa masalah yang membataskan sr untuk selalu update blog seperti dulu..selalu saja tidak sihat..inilah ujian dan dugaaan yang sr terima..kadang-kadang terasa sukar dan penat sangat..namun selepas muhasabah diri..sr tabah menghadapinya. Menghadapi dan berhadapan dengan orang-orang yang tidak pernah suka melihat kebahagian orang lain..sungguh mencabar diri sr..

Tahun 2012 tahun yang sungguh mencabar buat sr..masalah datang bertimpa-timpa, mecakar segenap penjuru nilai-nilai kesabaran yang ada dalam diri ini..semoga Allah SWT memberi kesabaran, ketabahan buat saya...doa daripada sahabat-sahabat saya saya harapkan..


Khamis, 16 Februari 2012

[ gambar ] Mesin Untuk Orang Lelaki Rasa Pengalaman Orang Perempuan Bila Datang Haid..





Dengar tajuk kat atas tu pun mesti anda dah rasa pelik kan? Nak ke seorang lelaki rasa pengalaman orang perempuan bila datang haid? Kalau rasa-rasa nak cuba, anda jangan risau, dengan bantuan Menstruation Machine, anda yang lelaki ni akan tahu macam mana 'feel' nya bila datang bulan..Nak tahu cerita? Meh baca kat bawah ni..

Secara hormon nya, menstruasi dan dismenore (keadaan yang mulai timbul sebelum atau semasa menstruasi, mencapai puncak dalam tempoh waktu 24 jam dan setelah 2 hari ia akan menghilang) hanya dapat dirasakan oleh wanita. Tapi Hiromi Ozaki alias Sputniko (25 tahun), pereka dari Jepun-England yang juga seorang programmer telah merancang sebuah mesin di mana membolehkan seorang lelaki merasakan pengalaman haid bulanan wanita.

Ozaki yang menuntut di Fakulti Matematik dan Ilmu Komputer Imperial College, London, memberi nama mesinnya sebagai Menstruation Machine. Menstruation Machine ini merupakan projek seni yang tercetus kerana tertarik dengan masalah bulanan yang selalu dirasakan oleh wanita iaitu datang bulan.

Dengan menampilkan rekaan dari Royal College of Art’s Design Interactions, mesin ini bertujuan untuk membolehkan lelaki merasakan pengalaman haid yang dirasakan wanita. Bagaimanapun, alat ini juga boleh digunakan oleh wanita.

Untuk menitiskan darah, rekaan ini dilengkapi dengan mekanisme blood dispensing, yang akan menitiskan sekitar 80 mililiter (2.7 auns) darah dari tangki yang menstimulasikan keadaan haid seorang perempuan untuk tempoh masa lima hari.

Rekaan ini juga menyediakan teknologi canggih seperti iPad yang akan berfungsi untuk mengawal aliran darah.

Selain itu, rekaan ini juga dilengkapi dengan elektrod stimulasi perut bawah (lower-abdomen-stimulating electrodes), iaitu mesin yang akan menstimulasikan kekejangan pada perut mirip dengan keadaan haid bulanan seorang wanita.

Menstruation Machine ini dapat digunakan oleh lelaki yang ingin merasa lebih dekat dengan wanita (misalnya ibu atau isterinya) dan pengalaman datang haid yang dirasakan mereka.

Rekaan ini juga boleh digunakan oleh wanita yang sudah tidak lagi mengalami menstruasi, biasanya proses ini hanya menjadi ritual dan dikenali sebagai identiti gender.


Rabu, 15 Februari 2012

puisiku, di hujung duri..




kakiku, kaki kembara…
puisiku, di hujung duri..
jariku, merindui luka..


( 14pics) Gambar-Gambar Haiwan Yang Sungguh Romantis



















Allah SWT menjadikan haiwan-haiwan di atas ada perasaan kasih sayang wp tidak mempunyai akal fikiran untuk berfikir spt manusia....semua tu adalah kurniaan Allah SWT kepada seluruh mahkluk di muka bumi ini...

tapi kadang2 situasi ini sudah terbalik..apa yang haiwan tak buat adakalanya manusia buat.. segarang mana sekalipun seekor harimau, harimau tidak akan "memakan" dan memusnahkan anak-anaknya sendiri...





[ mengharukan ] Inikah Yang Dikatakan Menyintai Sampai Mati?





Chadil Deffy (kanan) dan Ann Kamsuk (kiri) saat masih bertunang



Chadil Deffy mungkin boleh dikatakan lelaki yang mencintai kekasihnya sampai mati, dan ini juga yang akan membuat kita semua membuka mata bahwa cinta sampai mati itu benar-benar ada.

Chadil Deffy pemuda berusia 28 tahun ini menikahi kekasihnya yang telah meninggal tepat sehari sebelum pernikahan dilangsungkan, si kekasih Ann Kamsuk (29 tahun) sebelumnya meninggal kerana kemalangan jalan raya lalu 3 januari 2012 yang lalu..

Sebelum dikebumikan Chadil Deffy meminta keluarganya untuk tetap melangsungkan pernikahan antara mereka berdua, Chadil Deffy yang seorang produser di Thailand menjadi sorotan media atas rasa cintanya kepada sang kekasih walau yang dia nikahi hanya jasad tak bernyawa.

Selepas upacara pernikahan dua kekasih, Ann Kamsuk langsung dikebumikan, rasa kehilangan yang amat sangat terlihat dari wajah Chadil Deffy.



p/s:..."bila dah tak ada jodoh..buat mcm mana pun tak dapat kahwin juga.."


saya dah update blog selepas 5 hari menyepi.....



5 hari tak update blog....hati bagikan tak keruan..tangan bagaikan kaku..banyak benda yang perlu diuruskan..mcm-mcm hal hadapi dugaan datang dalam pelbagai penjuru membuatkan aku semakin cekal dan tabah...

hari ini baru sihat untuk ke sekolah selepas beberapa minggu ni saya tak sihat..bila dah lama bercuti..menimbun kerja yang menanti...terima kasih kepada rakan/sahabat guru yang banyak membantu saya sepanjang saya tidak ada di sekolah...



kad raya adinda amy sensei

kad raya dari Kak Kunang-Kunang

kad hari guru dari Puan Ayu

kad adinda amy

kad adinda amy

award frpm CintaZulaikha

award frpm CintaZulaikha

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award buat sahabat2 saya..sudi-sudikanlah ambil..

award Ten Little Fingers

kad raya dari Cik Amy

cinta dan bola

cinta dan bola

kad raya from kak Miayah

award from cik amy

award dari blog LOVE

bcb

yy